Η ZTE αποβάλλεται από την αγορά των ΗΠΑ για 7 χρόνια

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε απαγόρευση αγορών βασικών τεχνολογιών για επτά χρόνια στην κινεζική εταιρεία ΖΤΕ, λόγω μη συμμόρφωσης με την επίπληξη που είχε δεχτεί για πώληση ναυτιλιακού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στο Ιράν. Η απαγόρευση αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στην Κινεζική εταιρεία καθώς δεν θα έχει την δυνατότητα να προμηθεύεται βασικό εξοπλισμό και εξαρτήματα που της είναι απαραίτητα, ειδικά για τα κινητά της τηλέφωνα. 

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διαπίστωσε πως αν και στην ΖΤΕ είχε επιβληθεί πρόστιμο για πώληση τεχνολογικού εξοπλισμού στο Ιράν, την κατηγορεί πως στη συνέχεια έδωσε πλήρη μπόνους στους υπαλλήλους που συμμετείχαν σε αυτή την “παράνομη συμπεριφορά”, ενώ επίσης δεν εξέδωσε επιστολές επίπληξης και είπε ψέματα στις αμερικανικές αρχές. “Αντί να επιπλήξουν το προσωπικό της ZTE και τα ανώτερα στελέχη της, η ZTE τους επιβράβευσε”, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross. “Αυτή η ανάρμοστη συμπεριφορά δεν μπορεί να αγνοηθεί.”

Η τιμωρία της ΖΤΕ κλιμακώνει την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, με το υπουργείο Οικονομικών της δεύτερης να λέει πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κινεζικών επιχειρήσεων. Είπε επίσης πως η εταιρεία συνεργάστηκε με εκατοντάδες αμερικανικές εταιρείες και συνέβαλε στην δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. 

Για την ίδια την ZTE, η απόφαση των ΗΠΑ σημαίνει ότι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές smartphones και επικοινωνιών στον κόσμο δεν θα είναι πλέον σε θέση να αγοράσει τεχνολογία από Αμερικανούς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εξαρτημάτων των προϊόντων της. Η ZTE αγόραζε τσιπ από την Qualcomm και την Intel και τα οπτικά στοιχεία από την Acacia Communications και την Lumentum Holdings. Μια απαγόρευση επτά ετών θα έβγαζε την ΖΤΕ τελείως έξω από τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας σε μια περίοδο που αναπτύσσονται και ετοιμάζονται οι ασύρματες τεχνολογίες 5G.

Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η διαπραγμάτευση τους ανεστάλη στο Χονγκ Κονγκ. Αντίστοιχη πτώση είχαν και οι προμηθευτές της εταιρείας στην Ασία, με την MOBI Development Co. να υποχωρεί κατά 13% και η Zhong Fu Tong Co. -7,9%. Η ΖΤΕ επίσης ανακοίνωσε πως η προκαθορισμένη έκθεση αποτελεσμάτων τριμήνου που ήταν προγραμματισμένη για αυτές τις μέρες θα αναβληθεί. 

Μέχρι τώρα η ΖΤΕ αγοράζει επεξεργαστές και μόντεμ από την αμερικανική Qualcomm. Η απαγόρευση σημαίνει πως για επόμενα χρόνια θα αναγκαστεί να στραφεί αλλού για την αγορά αυτών των τόσο σημαντικών εξαρτημάτων, με την Mediatek να αποτελεί την πιο προφανή επιλογή, ενώ μπορεί να απευθυνθεί και στην αγορά της Ταϊβάν, όμως οι επιδόσεις των προϊόντων αυτών υστερούν σε σχέση με αυτά της Qualcomm και η ΖΤΕ είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να χάσει για τα καλά την θέση και το κύρος της σαν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής smartphones παγκοσμίως. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ