Η Tesla έβαλε τα θεμέλια του νέου εργοστασίου της στη Σαγκάη

Τα εγκαίνια θεμελίωσης του πρώτου εργοστασίου της εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα κατασκευαστεί στη Σανγκάη, πραγματοποίησε σήμερα η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων του Elon Musk, Tesla.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την έναρξη κατασκευής της πολυαναμενόμενης νέας παραγωγικής μονάδας της εταιρείας, ο Elon Musk, τόνισε τη σημασία που έχει για την Tesla και την περαιτέρω ανάπτυξή της η αγορά της Κίνας. “Η Κίνα εξελίσσεται σε παγκόσμιο ηγέτη στην υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων και είναι μια αγορά κρίσιμη για την αποστολή της Tesla να επιταχύνει τη μετάβαση του κόσμου στην αειφόρο ενέργεια”, σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, πριν από την τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σανγκάη, ο Musk μέσω αναρτήσεών του στο Twitter ανακοίνωσε ότι το νέο εργοστάσιο της εταιρείας θα παράγει “προσιτές εκδόσεις” των Model 3 και Model Y για την αγορά της Κίνας, ενώ αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής της μονάδας. Όπως ανέφερε, “η πρώτη φάση κατασκευής της μονάδας παραγωγής θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, η παραγωγή του Model 3 θα ξεκινήσει στα τέλη του έτους, ενώ η μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα θα επιτευχθεί το επόμενο έτος”.

Σύμφωνα με την Tesla, στο λεγόμενο Gigafactory στη Σανγκάη θα κατασκευάζεται το Model 3 αλλά και μελλοντικά μοντέλα που θα διατεθούν στην κινεζική αγορά, με τον σχεδιασμό να προβλέπει σε πρώτη φάση την παραγωγή 3.000 μονάδων ανά εβδομάδα, αριθμός που θα φτάσει τα 500.000 οχήματα ετησίως όταν το εργοστάσιο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία (σχεδιασμός που υπόκειται ωστόσο στην έγκριση των τοπικών ρυθμιστικών αρχών και στους περιορισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού).

Σημειώνεται ότι η παραγωγή οχημάτων στην Κίνα θα μειώσει το κόστος για την Tesla που προέρχεται από τους δασμούς για τις εισαγωγές αυτοκινήτων και τη θαλάσσια μεταφορά τους. Η εταιρεία απέκτησε την έκταση όπου θα κατασκευαστεί η μονάδα τον περασμένο Οκτώβριο, έναντι τιμήματος 140 εκατ. δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ