Η Huawei ανοίγει νέα “πληγή” στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας!

Με έντονο τρόπο αντιδρά η Κινεζική κυβέρνηση στην σύλληψη της Ουάνγκζου Μενγκ, της οικονομικής διευθύντριας  και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, στον Καναδά.

Η Μενγκ βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο έκδοσης της στις ΗΠΑ, όπου και υπάρχει ένταλμα σύλληψης της για παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, ενώ η κίνηση αυτή είναι σίγουρο πως θα ανατρέψει το μορατότιουμ ανάμεσα στις δύο χώρες που συμφωνήθηκε πριν λίγες μέρες στην Αργεντινή. 

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να θάψουν το “τσεκούρι του εμπορικού πολέμου” τουλάχιστον για 90 μέρες, κάτι που θεωρήθηκε σημαντική εξέλιξη και ώθησε ανοδικά και τις δύο οικονομίες. 

Η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τόνισε ότι εναντιώνεται σε αυτή και απαιτεί την άμεση αποφυλάκισή της. “Η καναδική αστυνομία, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, συνέλαβε μια κινέζα υπήκοο η οποία δεν παραβίασε οποιονδήποτε αμερικανικό ή καναδικό νόμο”, ανέφερε η πρεσβεία σε σύντονη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της. “Η Κίνα έχει ήδη υποβάλει επίσημα αιτήματα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ζητώντας τους να επανορθώσουν αμέσως την εσφαλμένη συμπεριφορά τους και να αποκαταστήσουν την ελευθερία της κυρίας Μενγκ”, προστίθεται.

Στο μεταξύ, η ίδια η εταιρεία διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψή της, δημοσιοποιώντας μια δήλωση στο Twitter, λέγοντας ότι “της είχαν δοθεί πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες και δεν γνωρίζει καμιά παράβαση από την κα Μενγκ”“Η εταιρεία πιστεύει ότι τα καναδικά και αμερικανικά νομικά συστήματα θα καταλήξουν τελικά σε ένα δίκαιο συμπέρασμα”, δήλωσε η Huawei, προσθέτοντας ότι “συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς όπου δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμοστέων νόμων και κανονισμών για τον έλεγχο των εξαγωγών και των κανονισμών των Ηνωμένων Εθνών και ΕΕ”.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν από καιρό για τους κινδύνους για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου από τα προϊόντα της Huawei, περιορίζοντας τις αμερικανικές επιχειρήσεις και προτρέποντας τους διεθνείς συμμάχους να αποφύγουν τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα της εταιρείας. Τα νέα θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες για το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, νευρικότητα που αντανακλάται μέσω των απωλειών στις αγορές και των δύο χωρών. 

Αναλυτές πιστεύουν πως τα ανώτερα στελέχη των εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ καλό θα κάνουν να αποφύγουν τα ταξίδια στην Κίνα το επόμενο διάστημα, καθώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο αντιποίνων από την κυβέρνηση της χώρας. 

Η Μενγκ αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή αύριο Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Καναδά.

Η Μενγκ είναι μια από τους αντιπροέδρους της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας και κόρη του ιδρυτή της Huawei, του Τζενγκφέι Ρεν. Η Χουάγουεϊ χαρακτηρίζεται εταιρεία στρατηγικής σημασίας για την Κίνα, καθώς βρίσκεται στην πρωτοπορία σε διάφορα πεδία, από τα δίκτυα 5G ως τους ημιαγωγούς. Η εταιρεία τόνισε ότι δεν έχει ενημέρωση για κανένα αδίκημα με υπαιτιότητα της οικονομικής της διευθύντριας.

Τον Απρίλιο, η εφημερίδα The Wall Street Journal είχε γράψει πως η αμερικανική δικαιοσύνη διενεργούσε έρευνα για να εξακριβώσει εάν η Μενγκ παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που έχει μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν εξάλλου το τελευταίο διάστημα ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για τη δυνητική ανάμιξη της κινεζικής κυβέρνησης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και σε άλλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Η Huawei διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στη δραστηριότητά της. Η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε επίσημα στις αρχές της χρονιάς αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μην εφοδιάζονται με κινεζικό εξοπλισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ