Η Amazon ετοιμάζει “απόβαση” στην Ευρώπη για τα “GO”

Το πρώτο φυσικό κατάστημα “Go” της Amazon άνοιξε τις πόρτες του στο Σιάτλ τον περασμένο Ιανουάριο, προσφέροντας την πρώτη ψηφιακή εμπειρία φυσικών αγορών στους καταναλωτές. Τα Amazon Go δεν έχουν υπαλλήλους και οι πελάτες μπαίνουν, ψωνίζουν και φεύγουν χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από το ταμείο, καθώς όλα ελέγχονται από αισθητήρες οι οποίοι στο τέλος αναλαμβάνουν να χρεώσουν τον λογαριασμό του κάθε πελάτη με όσα έχει αγοράσει. Η Amazon λέει ότι χρησιμοποιεί οθόνες υπολογιστών, αλγόριθμους και αισθητήρες για την ανίχνευση των αντικειμένων που έχει πάρει ο αγοραστής, πριν χρεωθεί ο λογαριασμός του συγκεκριμένου ατόμου. Υπάρχουν σήμερα επτά καταστήματα Amazon Go στις ΗΠΑ και η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει 3.000 τέτοια φυσικά καταστήματα μέχρι το 2021. 

Η “έξοδος” των Amazon Go από την αγορά των ΗΠΑ και το άνοιγμα αντίστοιχων φυσικών καταστημάτων και σε άλλες χώρες έχει γίνει κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία στο πλάνο της επέκτασης της. Η εταιρεία μετά την επικράτηση της στις ηλεκτρονικές αγορές τουλάχιστον του δυτικού κόσμου, έχει βάλει στόχο να αυξήσει την φυσική της παρουσία, έχοντας ήδη φροντίσει να ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού. 

Η “απόβαση” της φυσικής παρουσίας της Amazon στην Ευρώπη μέσω των καταστημάτων Go, αναμένεται να ξεκινήσει από την Βρετανία, τουλάχιστον έτσι αποκαλύπτει δημοσίευμα της “Telegraph”. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η Amazon βρίσκεται σε αναζήτηση κτιρίου στην Δυτική Περιοχή του Λονδίνου, από 3.000 έως 5.000 τμ, για να φιλοξενήσει το πρώτο της κατάστημα. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της βιομηχανίας που επικαλείται η Telegraph, η Amazon εξετάζει την δυνατότητα έναρξης λειτουργίας ενός καταστήματος Amazon Go στο Oxford Circus, τη διασταύρωση μεταξύ Oxford Street και Regent Street.

Η Βρετανία είναι μια σημαντική αγορά για την Amazon από την μέρα που ξεκίνησε η λειτουργία του κόμβου της στη χώρα για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Είναι ενδεικτικό πως μόνο για την φετινή εορταστική περίοδο, έχει ήδη προσλάβει 20.000 εποχικά εργαζόμενους. 

Εκτός όμως από την εκτός συνόρων των ΗΠΑ επέκταση της εταιρείας, σχετικό σημείωμα της Loup Ventures VC προς τους επενδυτές, δείχνει πως η επόμενη κίνηση της  Amazon δεν θα είναι άλλη από την εξαγορά της αμερικανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων Target, σαν μια κίνηση που συμφέρει τα σχέδια εξάπλωσης της εταιρείας και ταυτόχρονα θα “πληγώσουν” την Walmart ακριβώς πάνω που ξεκίνησε την επίθεση της στην Amazon. Όπως υποστηρίζει η Loup Ventures, η εξαγορά της Target εκτός από ισχυροποίηση απέναντι στην Walmart θα δώσει στην Amazon την δυνατότητα να ανοίξει 3.000 φυσικά καταστήματα μέχρι το 2021

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ