Η συμφωνία για το Σκοπιανό φέρνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Πρόταση μομφής ετοιμάζει η Ν.Δ

Η Νέα Δημοκρατία από την ώρα που έκαναν την εμφάνιση του οι πρώτες διαρροές σχετικά με την καταρχήν συμφωνία για την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” έκανε σαφή την αντίδραση της και την πρόθεση να τραβήξει το θέμα στα άκρα θεωρώντας πως τόσο οι κινήσεις της κυβέρνησης σε διπλωματικό επίπεδο όσο και το αποτέλεσμα τους βλάπτουν τη χώρα. 

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε από την στιγμή της ενημέρωσης του προέδρου της από τον πρωθυπουργό σχετικά με το τηλεφώνημα του με τον Ζόραν Ζάεφ πριν προβεί σε διάγγελμα και κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο ζήτησε να παρέμβει ώστε η συμφωνία να έρθει το συντομότερο στη Βουλή προτού να υπογραφεί από την κυβέρνηση, «ώστε να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της».

Η επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγκειται στο ότι η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει για την συμφωνία πριν αυτή υπογραφεί και προκειμένου να ισχυροποιήσει την θέση της επικαλείται το προηγούμενο του Ιουλίου του 2015, όταν σε συνέχεια του δημοψηφίσματος η κυβέρνηση ζήτησε και έλαβε από το ελληνικό Κοινοβούλιο εξουσιοδότηση «για τη διαπραγμάτευση και σύναψη σύμβασης μρ τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. 

Το προηγούμενο εκείνης της εξουσιοδότησης, που είχε πάρει τη μορφή νομοσχεδίου με ένα άρθρο και είχε εγκριθεί από τη συντριπτική πλειονότητα της Βουλής (όλα τα κόμμα εκτός από τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ) μπορεί να ακολουθηθεί και σε αυτή την περίπτωση υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι έτσι θα φανεί αν νομιμοποιείται η κυβέρνηση να υπογράψει.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν φέρει την συμφωνία σε συζήτηση στη βουλή, αλλά αντίθετα επιλέξει να πάει πρώτα στην υπογραφή της, τότε από την Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσουν σε κατάθεση πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση, κάτι για το οποίο πιέζουν πάρα πολύ τα στελέχη της παράταξης τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μήνυμα από το προεδρικό πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σταματήσει την “κακή” συμφωνία και έθεσε ευθέως ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για μία συμφωνία, η οποία βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού “διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, που για εμάς είναι μία εθνική υποχώρηση”. Παράλληλα, τόνισε ότι ο κυβερνητικό εταίρος του κ. Τσίπρα, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι στη συμφωνία αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ