Η Σαουδική Αραβία ακυρώνει την IPO των 2 τρισ. δολαρίων της Aramco;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Σαουδική Αραβία ακύρωσε τα σχέδια της για την ένταξη της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών Aramco στο χρηματιστήριο, μια δημόσια εγγραφή η οποία αναμενόταν να είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των αγορών. Το δημοσίευμα ήρθε να διαψεύσει λίγο αργότερα ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Καλίντ Αλ-Φαλίχ, ο οποίος είπε πως Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην IPO της Saudi Aramco σε μια εποχή της επιλογής της, όταν οι συνθήκες είναι βέλτιστες”. 

“Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς και από μια κατάντη εξαγορά την οποία θα ακολουθήσει η Εταιρεία τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο Αλ Φάλιχ.

Στην ουσία το πριγκιπάτο θέλει να μεταθέσει την είσοδο για κάποια στιγμή στο μέλλον, καθώς η δημόσια εγγραφή είναι πια λιγότερο επείγουσα καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, ανακουφίζοντας την πίεση στα χρηματιστήρια της Σαουδικής Αραβίας. Η αρχική δημόσια προσφορά ήταν έτοιμη και όλα έδειχναν πως θα ήταν η μεγαλύτερη της ιστορίας, ενώ υπήρξε στο επίκεντρο του φιλόδοξου σχεδίου του Πρίγκιπα Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν για την αναμόρφωση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας. 

Οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν την δημόσια εγγραφή της Aramco να ανεβάσει την αξία της εταιρείας στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, εδραιώνοντας την σαν την μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον πλανήτη, παρά τις εκτιμήσεις μερικών αναλυτών που πίστευαν πως η Aramco θα φτάσει ¨μόλις” το 1 τρισ. δολάρια. 

Η πορεία της Aramco μέχρι το πρώτο καμπανάκι της, έχει χαρακτηριστεί από στροβιλισμούς και αμφιβολίες, καθώς το βασίλειο της χώρας ανέβαλε τη λήψη αποφάσεων σε βασικά θέματα στην πορεία για το ντεμπούτο της στην χρηματιστηριακή αγορά, ενώ μέρος της αναβλητικότητας οφείλεται στην αδυναμία να προσδιοριστεί σε ποια άλλα χρηματιστήρια θα εισέλθει. Ο σκεπτικισμός αυξήθηκε νωρίτερα μέσα στο 2018, όταν πηγές κοντά στην διαδικασία δήλωναν ότι η Aramco θα κάνει πρώτα την είσοδο της στο τοπικό χρηματιστήριο, το Tadawul και ύστερα θα ακολουθούσε η διεθνής λίστα. 

Η απόφαση να ακυρωθεί, έστω προς το παρόν η δημόσια εγγραφή της εταιρείας, οδήγησε στην απόλυση των συμβούλων που είχαν προσληφθεί για αυτή τη δουλειά και εργάζονταν για την συμφωνία. Η Aramco επικεντρώνεται τώρα στην απόκτηση συμμετοχής στη Saudi Basic Industries, ή SABIC, μιας εγχώριας εταιρείας πετροχημικών, κάτι που εξηγεί εν μέρει γιατί οι σύμβουλοι σχετικά με τη εγγραφή της Aramco έχουν “παραμεληθεί” το τελευταίο διάστημα. 

Οι πρώτες σκέψεις για την δημόσια εγγραφή της Aramco ξεκίνησαν το 2016, κατά τη διάρκεια μιας συντριπτικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου που έστειλε ακατέργαστα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης από περισσότερα από 100 δολάρια το βαρέλι σε λιγότερο από 30 δολάρια. Η πτώση ώθησε τον προϋπολογισμό της Σαουδικής Αραβίας σε έλλειμμα και τελικά υποχρέωσε το βασίλειο να συντονίσει τις περικοπές παραγωγής μεταξύ περίπου 24 πετρελαιοπαραγών κρατών. 

Η Σαουδική Αραβία ελπίζει να συγκεντρώσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να κατέχει ένα μικρό τμήμα της Aramco. Το βασίλειο σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να επεκτείνει το ταμείο κρατικών επενδύσεων, το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων, και συνδέθηκε με το Vision 2030 του πρίγκηπα Μοχάμεντ, ένα σχέδιο διαφοροποίησης της οικονομίας του έθνους.

“Η εταιρεία, από την πλευρά της, έχει ολοκληρώσει το εσωτερικό της πρόγραμμα ετοιμότητας για IPO”, δήλωσε ο Αλ Φάλιχ. προσθέτοντας ότι είχαν τροποποιηθεί οι κανονισμοί και ότι ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας μετατράπηκε σε μετοχική εταιρεία, εξασφαλίζοντας ότι η εσωτερική χρηματοοικονομική έκθεση της Aramco, ευθυγραμμίζεται με τις πιθανές απαιτήσεις για τον τόπο εισαγωγής.

“Όλα αυτά είναι μια θετική πρόοδος σε μια περίπλοκη διαδικασία, προετοιμάζοντας την εταιρεία και το Βασίλειο για αυτό που τελικά θα είναι μια εγγραφή ορόσημο στην παγκόσμια αγορά, σε πρωτοφανή κλίμακα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ