Η πρωτοβουλία «REvive» από την Ελλάδα διακρίνεται στα βραβεία της «Κοινωνίας των Πολιτών» της ΕΟΚΕ

Τα Βραβεία της Κοινωνίας των Πολιτών έχουν στόχο να αναδείξουν το έργο πολυάριθμων ΜΚΟ σε όλη την Ευρώπη για την στήριξη της εισόδου στην αγορά εργασίας ορισμένων από τις πιο ευπαθείς και μειονεκτούσες ομάδες της κοινωνίας. Κάθε μία από τις νικητήριες πρωτοβουλίες προβάλλει, με τον τρόπο της, το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι οργανώσεις βάσης για την εξάλειψη φαινομένων αποκλεισμού στις αγορές εργασίας και την ενθάρρυνση ανθρώπων κάθε ηλικίας και προέλευσης να εισέλθουν στον κόσμο της απασχόλησης ή της επιχειρηματικότητας.

Ο θεσμός των βραβείων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, (ΕΟΚΕ), που έφτασε πλέον στην ένατη διοργάνωσή του, καλύπτει κάθε χρόνο μια διαφορετική πτυχή των δραστηριοτήτων της. Το βραβείο του 2016 ήταν αφιερωμένο στις οργανώσεις που εργάζονται για τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων και των μεταναστών.

«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή απονέμω αυτά τα βραβεία στους νικητές. Επωφελούμαι της ευκαιρίας για να τους συγχαρώ, αλλά και για να αποτίνω τον φόρο τιμής που αξίζουν όλοι οι ιδιώτες και όλες οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που με την αδιάκοπη εργασία τους και την προσήλωσή τους στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας αποτελούν παράδειγμα για όλους», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ κ. Γιώργος Ντάσης.

Κατά την παραλαβή του βραβείου του στην ολομέλεια  της ΕΟΚΕ, ο Θόδωρος Δημακαράκος (κεντρική φωτογραφία) από τη REvive Greece ανέφερε: «Ευχαριστούμε για τη μεγάλη τιμή για την αναγνώριση της προσπάθειάς μας».
Ο κ. Δημακαράκος βασιζόμενος σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής επιτροπής έκανε λόγω για ένα εκατομμύριο μετατοπισμένους,  που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια,  από τις χώρες κυρίως της Αφρικής και της μέσης Ανατολής. «Πολλοί από αυτούς έχουν ακαδημαϊκή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου ιδιαίτερα στο χώρο των θετικών επιστημών και στην επιστήμη των υπολογιστών  και παραμένουν κατά μέσω όρο μέχρι δύο χρόνια ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προκειμένου να λάβουν άδεια να φύγουν για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα» ανέφερε μεταξύ άλλων στοιχείων.
Ο υπεύθυνος της REvive Greece έκανε λόγο για ένα έλλειμμα 400.000 προγραμματιστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης που προβλέπεται να ανέλθει στις 800.000 τα επόμενα δύο χρόνια. «Εκπαιδεύοντας αυτούς τους ανθρώπους και φέρνοντας τους σε επαφή με εργοδότες στην Ευρώπη αποδεικνύουμε ότι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή ένωση» κατέληξε ο κ. Δημακαράκος.

Η γερμανική πρωτοβουλία «Discovering hands», που εκπαιδεύει τυφλές και με μειωμένη όραση γυναίκες να χρησιμοποιούν την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση της αφής τους για να βελτιωθεί η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έλαβε το ποσό των 14.000 ευρώ.

Οι υπόλοιπες τέσσερις πρωτοβουλίες από την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία έλαβαν το ποσό των 9.000 ευρώ έκαστη. Η πρωτοβουλία «DUO for a JOB» από το Βέλγιο είναι ένα διαγενεακό και διαπολιτισμικό πρόγραμμα καθοδήγησης που εξασφαλίζει την δωρεάν παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών για 6 μήνες σε νέους μετανάστες που αναζητούν εργασία από άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών που διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία σε παρεμφερή τομέα με τον δικό τους.
Η ιταλική πρωτοβουλία «Progetto Quid» της Cooperativa Sociale Quid είναι ένας κοινωνικός συνεταιρισμός που υποστηρίζει την ένταξη ευάλωτων και μειονεκτουσών ομάδων, όπως αιτούντων άσυλο και θυμάτων δουλείας, πορνείας και ενδοοικογενειακής βίας, στην αγορά εργασίας. Η ισπανική πρωτοβουλία «Laundry ID» του Institute of Robotics for Dependency (IRD)» αποσκοπεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με αναπηρία σε ένα καθαριστήριο που επανασχεδιάστηκε τεχνολογικά και προσαρμόστηκε στις ανάγκες τους.

Οι πέντε νικητήριες πρωτοβουλίες επελέγησαν από κατάλογο που περιελάμβανε περισσότερες από 100 πρωτοβουλίες. Ο υψηλός αριθμός συμμετοχών στον διαγωνισμό του 2017 για το Βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών δείχνει ότι η ανεργία παραμένει υπαρκτό ζήτημα στην Ευρώπη, όπου ένας στους δέκα πολίτες είναι άνεργος και ένας στους τέσσερις αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Οι πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών είναι συχνά σε θέση να βοηθήσουν με πιο εξατομικευμένο τρόπο τα άτομα που είναι περισσότερο περιθωριοποιημένα από την αγορά εργασίας, πράγμα το οποίο έχει ζωτική σημασία για την κάλυψη των αναγκών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ