Η οικογενειοκρατία “γκρεμίζει” την τουρκική Λίρα

Αντί να σταθεροποιηθεί η Τουρκική Λίρα μετά τις εκλογές και τον τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητας, όπως πίστευε ο Ερντογάν, η πραγματικότητα τον διαψεύδει με το νόμισμα της χώρας να κάνει μια μεγάλη “βουτιά” και ο φταίχτης όπως όλα δείχνουν δεν είναι παρά ο ίδιος. Ο ίδιος και οι αποφάσεις του να περιστοιχίζεται μόνο με ανθρώπους στους οποίους έχει τυφλή εμπιστοσύνη και θα κάνουν ακριβώς ότι λέει, όταν το λέει, όπως το λέει. 

Ο κατήφορος της Λίρας ξεκίνησε λίγο μετά την ανακοίνωση της ανάληψης της θέσης του υπουργού Οικονομικών της χώρας από τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παρά το όνομα του δεν πρόκειται να “σηκώσει μπαϊράκι”, αφού πρόκειται για τον σύζυγο της μεγαλύτερης κόρης του. Αμέσως μετά την εξαγγελία της ανάληψης καθηκόντων από τον γαμπρό του, η τουρκική λίρα έχασε 3,5% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία χθες βράδυ να έχει υποχωρήσει στο 4,7:1. Σαν να μην έφτανε αυτό το νέο για την Τουρκική οικονομία, η λίρα δέχτηκε άλλο ένα χτύπημα μόλις ο Ερντογάν έδωσε στον εαυτό του το προνόμιο να διορίζει αναπληρωτές του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η συναίνεση του διοικητή.

Ο Αλμπαϊράκ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, με τον πληθωρισμό αυξημένο, το νόμισμα να υφίσταται καθίζηση και μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών λογαριασμών, παρά τη στιβαρή ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

Οι αγορές, που ανησυχούν για τις πιέσεις του Ερντογάν στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα, μοιάζουν να εκδήλωσαν έτσι την αποδοκιμασία τους για τον διορισμό.

Το τουρκικό νόμισμα πέφτει εδώ κι εβδομάδες, με οικονομολόγους να προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου υπερθέρμανσης της οικονομίας.

Ειδικοί κρίνουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα πρέπει να πάρει μέτρα, ιδίως να αυξάνει πιο συχνά τα επιτόκιά της, όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται σθεναρά στην ιδέα αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ