Η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου ετοιμάζει “χτύπημα-είσοδο” στην ελληνική αγορά!

Το άκρως επιτυχημένο “πείραμα” της Κίνας στην Ελληνική αγορά έχει στεφθεί μέχρι τώρα με απόλυτη επιτυχία και οι δραστηριότητες και η εξάπλωση της Cosco θεωρούνται ένα απόλυτο success story για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. 

Η επιτυχία αυτή έχει εδώ και καιρό “ανοίξει την όρεξη” στην Κίνα η οποία έχει βρει στην Ελλάδα ένα σίγουρο σύμμαχο και πρόσφορο έδαφος για φτηνές επενδύσεις, οι οποίες της δίνουν και το περιβόητο εισιτήριο για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή αγορά. Μπορεί η δεύτερη απόπειρα εισόδου, με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, να μην είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως όπως όλα δείχνουν το τρίτο χτύπημα θα είναι δυνατό και θα προκαλέσει τεράστια αίσθηση στο Ευρωπαϊκό αλλά και στο παγκόσμιο σύστημα. 

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις δύο πλευρές, έχουν υπάρξει διερευνητικές επαφές της Industrial and Commerce Bank of China, της μεγαλύτερης και ισχυρότερης τράπεζας όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, με ελληνική περιφερειακή τράπεζα για την εξαγορά της και μάλιστα η διερεύνηση έχει γίνει αποδεκτή από την Ελληνική τράπεζα, με τις συζητήσεις να έχουν προχωρήσει και πέρα από το απλό διερευνητικό στάδιο. 

Φυσικά μια “απλή” περιφερειακή τράπεζα δεν έχει εθνική άδεια, η οποία όμως είναι απαραίτητη για την κινεζική πλευρά, καθώς με εθνική άδεια η τράπεζα θα μπορεί εκτός των εγχώριων δραστηριοτήτων της να μπει στην Ευρωπαϊκή αγορά. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν άνθρωποι που πρόσκεινται στην μια πλευρά, εντός του επόμενου διαστήματος η περιφερειακή τράπεζα θα ζητήσει εθνική άδεια, το κόστος της οποίας (το οποίο υπολογίζεται γύρω στα 30 εκατ. ευρώ) θα πληρωθεί από την κινεζική τράπεζα. 

Οι πρώτες συζητήσεις και διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει εκτός των ελληνικών συνόρων για λόγους εχεμύθειας και όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες και στις δύο πλευρές, το κλίμα ανάμεσα τους είναι πολύ καλό και η συμφωνία θα χαλάσει μόνο από κυβερνητικό ή υψηλά τραπεζικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ