Η εκδίωξη της Huawei από την Βρετανία θα κοστίσει στην Vodafone εκατοντάδες εκατομμύρια!

Στην περίπτωση που τελικά η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει να “ξηλώσει” τις υποδομές της Hauwei από το δίκτυο της, τότε ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει η vodafone θα ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες και θα καθυστερήσει κατά πολύ το πρόγραμμα 5G της εταιρείας. 

Όπως διευκρίνισε ο CTO της Vodafone, Scott Petty, στην περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και υποκύψει στις πέσεις τους, τότε η Vodafone θα αναγκαστεί να “ξηλώσει” με την σειρά της εξοπλισμό και κεραίες αξίας πάρα πολλών εκατομμυρίων λιρών και να τις αντικαταστήσει. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ δυσάρεστη για την εταιρεία. Οι βρετανικές αρχές είναι στο στάδιο εξέτασης και ελέγχου της πολιτικής τηλεπικοινωνιών της χώρας, μέσα σε ένα πλαίσιο πιέσεων και κατηγοριών προς της Huawei σχετικά με κινδύνους ασφαλείας και στην Vodafone εύχονται τελικά να ισχύσουν οι φήμες που έχουν διαρρεύσει, ότι δηλαδή τελικά δεν θα υπάρξει απαγόρευση της δραστηριοποίησης της Huawei στις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα, παρά μόνο περιορισμός. 

Με βάση τα στοιχεία της Vodafone, τουλάχιστον το ένα τρίτο του εξοπλισμού 4G της εταιρείας, ο οποίος αναμένει την αναβάθμιση ή την αντικατάσταση του για το 5G, είναι της Huawei, με το πρόγραμμα μετάβασης να έχει οριστεί να ξεκινήσει αργότερα μέσα στη χρονιά. 

“Εάν αναγκαστούμε να διώξουμε την Huawei” δήλωσε ο Scott Petty, “ θα πρέπει να αλλάξουμε πρώτα το 32% των σταθμών βάσης που χρησιμοποιούν τις κεραίες της και αφού όλα έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν κανονικά να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη του δικτύου 5G. Το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες και θα επηρέαζε δραματικά τα επιχειρησιακά μας σχέδια για το 5G. Θα πρέπει να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη μας στο νέο δίκτυο κατά πολύ, αφού πρώτα θα πρέπει να ανανεώσουμε το παλιό μας δίκτυο”.

Η Vodafone σχεδιάζει να αναπτύξει το 5G δίκτυο της σε 19 πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το τέλος του 2019, 12 περισσότερες από αυτές που είχε αρχικά ανακοινώσει. Σε σύγκριση, ο ανταγωνιστής της στην Βρετανία O2 σχεδιάζει την εγκατάσταση δικτύου 5G σε μόλις 4 τοποθεσίες αυτή τη χρονιά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ