Η ΕΕ απειλεί τις ΗΠΑ με δασμούς 20 δισ. δολαρίων

Μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα, συνολικής αξίας 20 δισ. δολαρίων, στα οποία μπορεί να επιβάλλει δασμούς δημοσίευσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο της απειλής της κυβέρνησης Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα ότι εξετάζει την επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της διατλαντικής διαμάχης για τις επιδοτήσεις προς την αεροναυπηγική βιομηχανία.

Η 11 σελίδων λίστα της ΕΕ με τα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα όπου μπορεί να επιβάλλει δασμούς περιλαμβάνει από αεροπλάνα, ελικόπτερα και τρακτέρ, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και τσάντες, μέχρι προϊόντα καπνού και τρόφιμα, όπως αποξηραμένα φρούτα, ψάρια και κέτσαπ. Ο κατάλογος της ΕΕ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 31 Μαΐου, ενώ στη συνέχεια θα μπορούσε να αναθεωρηθεί.

“Η ΕΕ παραμένει ανοικτή για συνομιλίες με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν τίθενται προϋποθέσεις και έχουν στόχο την εξεύρεση ενός δίκαιου αποτελέσματος”, ανέφερε με αφορμή τα αντίμετρα που εξετάζει η Κομισιόν, η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα από την ΕΕ προϊόντα, τα οποία περιλαμβάνουν από εμπορικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά έως γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασιά, ως αντίποινα για τις ζημίες ύψους 11 δισ. δολαρίων που έχουν προκαλέσει στην αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς την Airbus.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες διαπληκτίζονται εδώ και 15 χρόνια περίπου σχετικά με τις επιδοτήσεις που δίνουν αμφότερες προς τις αεροναυπηγικές βιομηχανίες Boeing και Airbus αντίστοιχα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να προσφύγουν και οι δύο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για το θέμα, που ακόμη δεν έχει διευθετηθεί.

Μετά από μερικές νίκες και για τις δύο πλευρές, μάλιστα, όπως σημειώνει το Reuters, ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ζητήσει από διαιτητή του ΠΟΕ να καθορίσει το επίπεδο των αντιμέτρων που μπορούν να επιβάλλουν η μία στην άλλη.

Οι διαιτητές του ΠΟΕ δεν έχουν ακόμη καθορίσει τα σχετικά ποσά, ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο, η διαδικασία σχετικά με την προσφυγή των ΗΠΑ κατά της Airbus βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο και ενδέχεται να υπάρξει απόφαση τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Η απόφαση σχετικά με την προσφυγή της ΕΕ κατά της Boeing αναμένεται στις αρχές του 2020.

Και οι δύο πλευρές, πάντως, έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι προτιμούν μια διευθέτηση του θέματος που δεν θα περιλαμβάνει την επιβολή δασμών, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η έναρξη διαπραγματεύσεων για τις ευρύτερες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο οικονομιών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, ωστόσο, εγείρουν φόβους ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών θα μπορούσε να κλιμακωθεί, επιτείνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ήδη προκαλέσει στο παγκόσμιο εμπόριο ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ