Η αγορά χτίζει τάση και εμπιστοσύνη

Η διόρθωση από την ισχυρή άνοδο των έξι εβδομάδων αποδείχθηκε σύντομη και ελεγχόμενη καθώς ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε εκ νέου σε θετικό πρόσημο την εβδομάδα που πέρασε. Η κατά μία μικρότερη σε συνεδριάσεις εβδομάδα που πέρασε ουδόλως πτόησε το ενδιαφέρον με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται κοντά στα 70 εκατ. ευρώ. Αν και οι αποδόσεις δεν είναι ομοιόμορφες το ενδιαφέρον έχει διαχυθεί σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων από όλο το φάσμα της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ ενώ παρατηρούνται μετά από αρκετό καιρό ικανοποιητικές εισροές τόσο στην θεσμική διαχείριση όσο και σε κωδικούς ιδιωτών.

Η σημαντική κάλυψη της έκδοσης του ομολόγου της Αεροπορίας Αιγαίου είχε ανάλογη συνέχεια και στο Χρηματιστήριο βελτιώνοντας αφενός την οπτική για νέες εκδόσεις επαναφέροντας αφετέρου μεγάλο μέρος την εμπιστοσύνη προς την Ελληνική Αγορά εταιρικών αξιογράφων. Η βασική είδηση της εβδομάδας που έδωσε νέες ανάσες ανόδου στην Αγορά είναι η διαφαινόμενη αποφυγή πρόωρων εθνικών εκλογών το 2020 με αφορμή την προεδρική εκλογή. Η ψήφιση με πλειοψηφία άνω των 2/3 των βουλευτών του κοινοβουλίου του σχετικού άρθρου δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις φετινές εκλογές να περάσει την σχετική διάταξη εφόσον το επιθυμεί με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είχε επισημανθεί ως παράγοντας αβεβαιότητας που λόγω της αλλαγής του εκλογικού νόμου την επόμενη εκλογή θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθυστέρηση εγχειρημάτων αποκρατικοποιήσεων, πώλησης κόκκινων δανείων, εξόδου στις αγορές, αποκρατικοποιήσεις κλπ. Η ανατιμολόγηση ενός τόσο σημαντικού ρίσκου ως προς το θετικότερο αρκούσε για να εξηγήσει την εικόνα της Αγοράς παρά τις επισημάνσεις της έκθεσης αξιολόγησης του ΔΝΤ και της αναβολής της έγκρισης της δόσης από το Eurgroup την περασμένη Δευτέρα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο επανήλθε δριμύτερος πάνω από τις 700 μονάδες μετά από μια μάλλον αναμενόμενη διόρθωση αλλά σημείωσε νέο υψηλό έξι μηνών και μάλιστα ιδιαίτερα ικανοποιητικές συναλλαγές. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι διορθώσεις εξαντλούνται ενδοσυνεδριακά και μπορούν να θεωρηθούν «βατές» ως προς την προσφορά που βγαίνει δεδομένων των πολύ ικανοποιητικών κερδών που έχουν σημειωθεί στο δίμηνο ράλι ανόδου του ΓΔ. Τα δύσκολα πλέον ξεκινούν από τις 745
μονάδες, μια ζώνη τιμών όπου έως τις 800 μονάδες παρουσιάζει διαδοχικές αντιστάσεις που έρχονται από τις κορυφές τιμών του περυσινού καλοκαιριού. Η υπέρβαση όλων αυτών των… οροσειρών ως το ορόσημο των 800 μονάδων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση έχει όμως μια ισχυρή υπόσχεση ανοδικού περιθωρίου που δυνητικά θα μπορούσαν να φτάσουν το Γενικό Δείκτη στις 900 μονάδες. Προς το παρόν τα κλεισίματα των συνεδριάσεων κοντά στα υψηλά ημέρας της εβδομάδας που πέρασε δείχνουν ότι η  δυναμική συντηρείται και η τάση παραμένει ελεγχόμενη από τους αγοραστές. Συμπερασματικά θα αναμέναμε μια πρώτη απόπειρα δοκιμής των 745 μονάδων την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι τζίροι εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικοί και η αγοραστική διάθεση με εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές παραμένει παρούσα.

Τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ και της Motor Oil την Δευτέρα το απόγευμα ανοίγουν την αυλαία των προγραμματισμένων γεγονότων της ερχόμενης εβδομάδας. Οι δύο εταιρίες έχουν προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις την επόμενη ημέρα προκειμένου να ενημερώσουν τους αναλυτές για τα μεγέθη του 2018 αλλά και τις προοπτικές της νέας χρονιάς. Το απόγευμα της Τρίτης 19/3 είναι η σειρά της Φουρλής να ανακοινώσει τα μεγέθη της περυσινής χρονιάς, το μέρισμα αλλά και την πορεία απόσχισης της ΑΕΑΑΠ.

Την Τετάρτη το πρωί η διοίκηση της εταιρίας έχει προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Την Πέμπτη (21/3) οι Τιτάν, CNL Capital, Autohellas και Μοτοδυναμική θα ανακοινώσουν αποτελέσματα και μέρισμα για την περυσινή χρήση ενώ την Παρασκευή 22/3 η μετοχή της BRiQ Properties θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018 (0,055 ευρώ/μετοχή). Την ίδια ημέρα αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του πακέτου ναυτιλιακών δανείων (Nemo) από την Τράπεζα Πειραιώς 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ