ΗΠΑ: Κινδυνεύουν να πληρώσουν το shutdown πιο ακριβά από το τείχος του Τραμπ

Η εμμονή του Τραμπ για το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού προσθέτει ένα ακόμα “μελανό” σημείο στο βιογραφικό του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς επί των ημερών του οι ΗΠΑ βιώνουν τη μεγαλύτερη παύση λειτουργίας μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στην Ιστορία τους. Κάτι που έχει, βέβαια, άμεσο αντίκτυπο και στην αμερικανική οικονομία, το κόστος για την οποία μεγαλώνει κάθε μέρα που περνά.

Σήμερα, Σάββατο, το λεγόμενο “shutdown” διανύει την 22η ημέρα του (ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου), ξεπερνώντας σε διάρκεια τη μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που έλαβε χώρα επί προεδρίας Κλίντον, το 1995-1996, η οποία είχε διαρκέσει 21 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα του Αμερικανού προέδρου με τους Δημοκρατικούς για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό ξεκίνησε όταν οι τελευταίοι αρνήθηκαν να εγκρίνουν το κονδύλι που ζητά ο Τραμπ για την ανέγερσή του, με τον Τραμπ σε αντίποινα να απορρίπτει νομοσχέδιο που αφορούσε την προσωρινή χρηματοδότηση μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, οδηγώντας τελικά εκτός λειτουργίας περίπου το ένα τέταρτο αυτών, μεταξύ των οποίων τα τμήματα Εσωτερικής Ασφάλειας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις εάν η μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών διαρκέσει δύο ακόμη εβδομάδες, το συνολικό κόστος για την οικονομία των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ποσό που ζητά ο Τραμπ για την κατασκευή του τείχους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της S&P Global Ratings, που επικαλείται το CNBC, σε δύο εβδομάδες το εκτιμώμενο κόστος για την αμερικανική οικονομία θα ξεπεράσει τα 6 δισ. δολάρια, όταν ο Τραμπ έχει ζητήσει 5,7 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του τείχους. Μέχρι την Παρασκευή η οικονομία των ΗΠΑ εκτιμάται ότι είχε χάσει 3,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την S&P.

“Εκτιμάται ότι το υφιστάμενο shutdown στοιχίζει περίπου 1,2 δισ. δολάρια στο πραγματικό ΑΕΠ του τριμήνου για κάθε εβδομάδα που μέρος της κυβέρνησης παραμένει εκτός λειτουργίας. Αυτό μπορεί να μοιάζει με ψίχουλα για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά σημαίνει πολλά για τους εργαζόμενους που προσπαθούν να καλύψουν τα έξοδα των νοικοκυριών τους χωρίς να λαμβάνουν τις αποδοχές τους”, ανέφερε σε σημείωμά του την Παρασκευή ο Beth Ann Bovino, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P.

Ο οίκος κατέληξε σε αυτά τα στοιχεία εξετάζοντας το κόστος που συνδέεται με το shutdown, συμπεριλαμβάνοντας την απώλεια παραγωγικότητας των εργαζομένων και τη μείωση των πωλήσεων των εργολάβων της κυβέρνησης.

Σε ανάλογες εκτιμήσεις έχει προχωρήσει, σύμφωνα με το CNBC, και η Wells Fargo, οι αναλυτές της οποίας σημειώνουν ότι με 800.000 εργαζομένους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να έχουν μείνει απλήρωτοι και με το ενδεχόμενο να υπάρξει καθυστέρηση στις επιστροφές φόρου, οι επιπτώσεις στην οικονομία θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2 δισ. δολάρια ανά εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ και άλλοι οίκοι έχουν προχωρήσει σε μείωση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω των επιπτώσεων του shutdown. Οι οικονομολόγοι της JP Morgan μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στο 2%, ενώ οι συνάδελφοί τους στην Merrill Lynch περιέκοψαν την εκτίμησή τους κατά 0,1% στο 2,8%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ