ΗΠΑ: Κατηγορίες σε βάρος 12 Ρώσων για εμπλοκή στις εκλογές του 2016

Δώδεκα Ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών κατηγορεί ομοσπονδιακό συμβούλιο ενόρκων των ΗΠΑ για «χακινγκ» των ηλεκτρονικών υπολογιστών των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών του 2016, με στόχο να βοηθήσουν στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ομοσπονδιακό συμβούλιο ενόρκων προέβη στην απόδοση των κατηγοριών μετά την εντολή του ειδικού εισαγγελέα για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, Ρόμπερτ Μούλερ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, αυξάνοντας τις πιέσεις των Δημοκρατικών προς τον Τραμπ να ακυρώσει τη συνάντηση.

Οι αξιωματούχοι της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU κατηγορούνται ότι παρακολουθούσαν κρυφά τους υπολογιστές της υποψήφιας των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, Χίλαρι Κλίντον, καθώς και των επιτροπών προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών, και έκλεψαν μεγάλο αριθμό πληροφοριών, σύμφωνα με το Reuters.

«Εκτός από τη δημοσίευση εγγράφων απευθείας στο κοινό, οι κατηγορούμενοι μεταβίβασαν κλεμμένα έγγραφα σε άλλο οργανισμό, που δεν κατονομάζεται στο κατηγορητήριο, και συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα της δημοσίευσης των εγγράφων σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τον αντίκτυπο που θα είχε αυτό στις εκλογές», δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ροζεστάιν, σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με το Reuters, το κατηγορητήριο που συστάθηκε στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας, Ρόμπερτ Μούλερ, είναι το πρώτο που κατηγορεί άμεσα τη ρωσική κυβέρνηση για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016, τις οποίες κέρδισε απροσδόκητα ο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε παρέμβαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ