Εύσημα Τραμπ, ευχαριστίες Τσίπρα

Την κοινή δέσμευση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για τη συνεργασία και την ελευθερία υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τις συνομιλίες εξαιρετικά καρποφόρες και εποικοδομητικές και, όπως ανέφερε, στράφηκαν γύρω από θέματα ενέργειας, άμυνας και εμπορίου.

Επίσης ευχαρίστησε την Ελλάδα “για τη φιλοξενία στη Βάση της Σούδας”, τονίζοντας πως “η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες”.

“Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, καθώς ανακάμπτει από την κρίση που χτύπησε τους Έλληνες και παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις”, επεσήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ που χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό “έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο”. Όπως σημείωσε, “η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος”.

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για μια φιλία “μακρά και ανθεκτική”.

Ανέφερε επίσης: “Είναι τιμή να έχουμε μαζί μας τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια, όμως κάνει εξαιρετική δουλειά για την επάνοδό της και θα επανέλθει. Συνεργαζόμαστε σε πολλά διαφορετικά πράγματα. Αναβαθμίζουν τον στόλο τους, έχουν αεροσκάφη, το F-16 που είναι ένα εξαιρετικό αεροπλάνο. Κάνουν μεγάλες αναβαθμίσεις. Και έχουμε και εμπορικές σχέσεις. Μετά από εδώ θα έχουμε κάποιες συναντήσεις. Θα συναντηθούμε με τα επιτελεία μας, θα έχουμε ένα γεύμα εργασίας και θα μιλήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μας βοηθήσει κι εμείς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα. Όμως με την Ελλάδα έχουμε μια μακρά σχέση. Υπήρξαν σπουδαίοι εταίροι, πιστοί φίλοι και σύμμαχοι και ανυπομονώ για τη σημερινή μας συζήτηση”

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι”οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση”.

Πρόσθεσε ακόμα ότι “η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων”.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμα: “Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική μας συνεργασία. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Όμως σε κάθε περίσταση υπήρξε αξιόπιστος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία, οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τις οποίες όλοι μοιραζόμαστε. Είναι ευτυχής που είμαι εδώ, είναι τιμή για εμένα”.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές για την τουρκική στάση στο Αιγαίο, με τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ