Ερντογάν: “Προτιμούμε τον αποκεφαλισμό από μια αλυσίδα γύρω από το λαιμό”

Ανεβάζει και πάλι τους τόνους στην κόντρα με την Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας αυτήν τη φορά ότι η επίθεση στην τουρκική οικονομία, όπως χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη νομισματική κρίση, ισοδυναμεί με επίθεση στην τουρκική σημαία.

Στέλνοντας, μάλιστα, ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν προτίθεται να υποκύψει στις πιέσεις Τραμ, σημείωσε ότι οι Τούρκοι είναι από τους ανθρώπους που προτιμούν τον αποκεφαλισμό από μια αλυσίδα γύρω από το λαιμό.

«Μια επίθεση στην οικονομία μας δεν διαφέρει από μια άμεση επίθεση ενάντια στη σημαία μας και στο κάλεσμα για προσευχή. Ο σκοπός δεν διαφέρει. Στόχος είναι να ρίξει την Τουρκία και τον τουρκικό λαό στα γόνατα», δήλωσε ο Ερντογάν για τη διάρκεια του μηνύματός του για την Eid al-Adha, τη γιορτή των θυσιών, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Στο μήνυμά του ο Ερντογάν δεν κατέδειξε ευθέως την κυβέρνηση Τραμπ, ωστόσο προφανώς αναφερόταν στη συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον με επίκεντρο τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για επαφές με τρομοκράτες.

Ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει, εξάλλου, ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις και απειλές για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας εάν δεν απελευθερώσει σύντομα τον Αμερικανό πάστορα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόρριψη ενός ακόμη αιτήματος απελευθέρωσης του Μπράνσον, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο χωρίς να κάνει τίποτα, απειλώντας ευθέως την Άγκυρα με νέες κυρώσεις.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, επιβεβαίωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 17 Αυγούστου ότι η Ουάσιγκτον έχει έτοιμες νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ αν δεν αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας. «Έχουμε περισσότερα που σχεδιάζουμε να κάνουμε αν δεν τον απελευθερώσουν σύντομα», δήλωσε ο Μνούτσιν.

Ο Ερντογάν, απαντώντας στις απειλές της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στις αμερικανικές κυρώσεις, ενώ κατηγόρησε τον Τραμπ ότι εκμεταλλεύεται την υπόθεση Μπράνσον για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, καθώς επίκεινται οι ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου.

Στο σημερινό μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ακόμη ότι ο τουρκικός λαός θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιθέσεις χάρη στην ικανότητά του να ενεργεί ενωμένος σε δύσκολες στιγμές, υπενθυμίζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Είμαστε άνθρωποι που προτιμούν τον αποκεφαλισμό από μια αλυσίδα γύρω από τον λαιμό», πρόσθεσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη Hurriyet.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ