Ερντογάν: “Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε κανέναν”

Λίγες μόλις ώρες μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s και Standard & Poor’s, με αφορμή την «ελεύθερη πτώση» της λίρας εν μέσω της κλιμακούμενη κόντρας μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε για μια ακόμα φορά να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την οικονομία της χώρας.

Μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δήλωσε ότι θα «αντικρούσει» όσους παίζουν παιχνίδια εις βάρος της τουρκικής οικονομίας.

«Σήμερα κάποιοι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων, του πληθωρισμού. Εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, απευθυνόμενους σε χιλιάδες υποστηρικτές του που βρέθηκαν στο συνέδριο του AKP στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος δε στις απειλές και πιέσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε όσους ενεργούν ως στρατηγικός εταίρος αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο».

Οι αναταράξεις στην τουρκική οικονομία εντάθηκαν την τελευταία εβδομάδα, μετά την επιβολή από την Ουάσιγκτον νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας -συμεπριλαμβανομένου του διπλασιασμού των δασμών για το αλουμίνιο και τον χάλυβα- ως αντίποινα για την άρνηση του Ερντογάν να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον, αναφέρει ο Independent.

Ο Μπράνσον, που ζει σχεδόν δύο δεκαετίες στην Τουρκία, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 35 ετών εάν καταδικαστεί για κατασκοπεία και σχέσεις με την τρομοκρατία. Η Άγκυρά κατηγορεί τον Αμερικανό πάστορα ότι βοήθησε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν στους οποίους αποδίδει την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη χώρα το 2016. Ο ίδιος επιμένει στην αθωότητά του.

Η απόρριψη τουρκικού δικαστηρίου την Παρασκευή ενός ακόμη αιτήματος να αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος απείλησε την Τουρκία με νέες κυρώσεις, οδηγώντας σε νέα πτώση την τουρκική λίρα, η οποία πλέον καταγράφει απώλειες 38% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Παράλληλα, η Moody’s και S&P υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, που πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στο να χαρακτηριστεί «σκουπίδια», επισημαίνοντας τις ανησυχίες τους για τις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας και την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Η S&P, μάλιστα, σημειώνει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή της ότι η εξαιρετική αστάθεια της λίρας και η συνακόλουθη αναμενόμενη προσαρμογή του ισοζυγίου πληρωμών θα υπονομεύσουν την οικονομία της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι αναμένει ύφεση το επόμενο έτος, καθώς και ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να φτάσει το 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Εν τω μεταξύ, η «βουτιά» της λίρας έχει αυξήσει σημαντικά τους φόβους των επενδυτών για την τουρκική οικονομία, κυρίως για το κατά πόσο το χρέος σε ξένο νόμισμα αποτελεί κίνδυνο για τις τράπεζες της χώρας.

Ο Ερντογάν, πάντως, δεν φαίνεται να πτοείται, επιμένοντας στη ρητορική του ότι η Άγκυρα είναι σε θέση να ξεπεράσει την νομισματική κρίση, με πολλούς αναλυτές να φοβούνται ότι η αλαζονεία του θα οδηγήσει την Τουρκία στην καταστροφή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ