Ερντογάν: Αν οι ΗΠΑ δεν μας δώσουν τα F-35, θα απευθυνθούμε αλλού

Τεντώνει το σκοινί στην κόντρα με τις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι αν αρνηθεί να της δώσει τα F-35, θα στραφεί αλλού για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «παγώσει» την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, προειδοποιώντας την Άγκυρα ότι αν προχωρήσει στην αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία δεν θα της πωλήσει τα F-35.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη των πυραύλων S-400 από τη σύμμαχό τους στο NATO Τουρκία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ορισμένων όπλων αμερικανικής κατασκευής και άλλων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των αεριωθούμενων μαχητικών F-35.

Ωστόσο, ο Ερντογάν, μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης αξιωματικών του στρατού την Παρασκευή, δήλωσε ότι η Τουρκία χρειάζεται το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400 και θα το προμηθευτεί το συντομότερο δυνατόν.

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία χρειάζεται επίσης τα αεριωθούμενα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και θα συνεχίσει να καταβάλλει τις δόσεις προκειμένου να τα προμηθευτεί από τις ΗΠΑ, αλλά τόνισε ότι σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματήσουν την παράδοση των F-35, προμηθευτεί αεριωθούμενα αεροσκάφη από αλλού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ