Εργαζόμενοι και νοικοκυριά θα πληρώσουν το Brexit!

Οι εξελίξεις στη διαδικασία της εξόδου της Μ. Βρετανίας προκαλούν αναταράξεις στα οικονομικά του νησιού. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Σαμ Γουντζ το σενάριο να χαθούν 65 με 75 χιλιάδες θέσεις εργασίας, στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο  είναι “εύλογο”.  

Χαρακτηριστικά ο Γουντζ δήλωσε σε Βρετανούς βουλευτές ότι η εκτίμηση για απώλεια 65.000 έως 75.000 θέσεων εργασίας έγινε από την εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman και όχι την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά ότι αυτή είναι μεταξύ μιας “σειράς εύλογων σεναρίων”.

Τα άσχημα “μαντάτα” του Brexit, όμως δε σταματούν εδώ. Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκάσει και τους πολίτες της χώρας να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού κάθε νοικοκυριό θα χάσει 600 λίρες, ενώ οι οικονομικά αδύναμοι θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα.

Σύμφωνα Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, η πτώση της λίρας μετά το δημοψήφισμα έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Παράλληλα, όπως υποστηρίζει το Ινστιτούτο οι διαπραγματεύσεις για το Brexit επηρέασαν αρνητικά τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα, αύξησαν την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και υποβάθμισαν την ανάπτυξη.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι το υψηλότερο κόστος διαβίωσης που συνδέεται με το Brexit θα βαρύνει περισσότερο τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τα μονογονεϊκά νοικοκυριά. Μάλιστα, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι συνέπειες της απόφασης για έξοδο από την ΕΕ είναι πιθανόν να είναι πιο επιζήμιες σε περιοχές γύρω από το Λονδίνο, οι οποίες πρωτίστως ψήφισαν παραμονή στην ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ