Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,5% το 2019 και 2020 “βλέπει” ο ΟΟΣΑ

Οι εμπορικές εντάσεις και τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις απότομης υποχώρησης, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στις τελευταίες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, όπου μειώνει τις εκτιμήσεις του για το επόμενο έτος.

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από το 3,7% φέτος στο 3,5% το 2019 και 2020. Οι προηγούμενες προβλέψεις του έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,7% το 2019.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερη σε χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΟΣΑ, καθώς αρκετές αναδυόμενες οικονομίες πιθανών να δουν εκροές κεφαλαίων καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια. Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ μειώνει τις προοπτικές του για χώρες που αντιμετωπίζουν κινδύνους, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Νότια Αφρική.

Σε ό,τι αφορά την μακροπρόθεσμη τάση, σύμφωνα με το Reuters, ο Οργανισμός σημειώνει ότι δεν αναμένεται “σκληρή” προσγείωση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολύ κίνδυνοι.

Όπως τονίζει, ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος και η επακόλουθη οικονομική αβεβαιότητα θα μπορούσαν να “κόψου” έως και 0,8% από το παγκόσμιο ΑΕΠ μέχρι το 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του.

O ΟΟΣΑ αφήνει αμετάβλητες τις προβλέψεις του για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018 και 2019, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επιβραδυνθεί από σχεδόν 3% φέτος σε ελαφρώς πάνω από 2% το 2020 καθώς οι επιπτώσεις των φορολογικών περικοπών θα μειώνονται και οι υψηλότεροι δασμοί θα αυξήσουν το επιχειρηματικό κόστος.

Όσον αφορά την Κίνα, ο Οργανισμός περιορίζει τις εκτιμήσεις του, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί από το 6,6% στο 6%, που είναι χαμηλό 30 ετών, το 2020, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίζει τις επιπτώσεις από τους αυξημένους δασμούς των ΗΠΑ.

Για την ευρωζώνη, οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ έχουν ελαφρώς επιδεινωθεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με τον ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί από σχεδόν 2% φέτος στο 1,6% το 2020.

Ειδικότερα για την ιταλική οικονομία, ο Οργανισμός σημειώνει ότι η επιβράδυνση θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμένεται, παρά τον επεκτατικό προϋπολογισμό της λαϊκιστικής κυβέρνησης που οδήγησε σε τριβές με τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη της Ιταλίας φέτος θα είναι μόλις 1% και θα υποχωρήσει στο 0,9% το 2019 και το 2020, καθώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μειώνεται και ο υψηλότερος πληθωρισμός θα εξαλείψει τα δημοσιονομικά κίνητρα.

Τέλος, όσον αφορά τη Βρετανία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης από 1,3% φέτος θα ενισχυθεί στο 1,4% το 2019, υψηλότερα από το 1,2% που ανέμενε τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ωστόσο ότι στη συνέχεια θα υποχωρήσει στο 1,1% και προτρέποντας παράλληλα την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να αντιδράσει στην περίπτωση που η οικονομία εξασθενίσει σημαντικά λόγω του Brexit.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ