Εν μέσω διεθνούς κατακραυγής, οι ΗΠΑ προσγειώνουν τα Boeing 737 MAX

Με ανακοίνωση της η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωστοποίησε πως θα καθηλώσει στο έδαφος τα αεροσκάφη Boeing 737 MAX των αμερικανικών εταιρειών, δύο ολόκληρες μέρες μετά την κινητοποίηση όλου του κόσμου προκειμένου να μην υπάρξει ανησυχία και πιθανότητα νέου δυστυχήματος, ύστερα από τα πολύνεκρες αεροπορικές τραγωδίες σε Ινδονησία και Αιθιοπία. 

‘Όλα τα αεροσκάφη θα ακινητοποιηθούν άμεσα” δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας πως “οι πιλότοι και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ειδοποιηθεί. Οι αεροπορικές εταιρείες συμφωνούν με αυτή την απόφαση, η ασφάλεια του αμερικανικού λαού και όλων των ανθρώπων είναι πρωταρχική μας ανησυχία” ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας. “Τα αεροσκάφη που βρίσκονται τώρα στον αέρα (σ.σ την ώρα της ανακοίνωσης) θα προχωρήσουν κανονικά στον προορισμό τους και δεν θα επιστρέψουν στην αφετηρία, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που οι άλλες χώρες αρνήθηκαν να ακολουθήσουν μαζικά τις προτάσεις των ΗΠΑ για να συνεχίσουν τα αεροπλάνα να πετάνε, σε αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι όμως το γεγονός πως οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις όλων των υπολοίπων κρατών, ακόμη και μετά τη διαβεβαίωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Boeing, Dennis Muilenburg, ότι το αεροσκάφος είναι ασφαλές. Ο Trump δήλωσε χθες ότι “η Boeing είναι μια απίστευτη εταιρεία ... Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα βρουν την απάντηση, αλλά μέχρι να το κάνουν, τα αεροπλάνα θα είναι καθηλωμένα στο έδαφος”. Η δράση ισχύει τόσο για το 737 MAX 8 της Boeing – το συγκεκριμένο μοντέλο που εμπλέκεται στην συντριβή της Αιθιοπίας και της Ινδονησίας – όσο και για το παρόμοιο 737 MAX 9.

Οι απαγορεύσεις πτήσης απειλούν να διαταράξουν την εγχώρια εναέρια κυκλοφορία και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μεγάλο χτύπημα στην κατώτατη γραμμή της Boeing, ενός από τους κορυφαίους κατασκευαστές των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος έχει καταγράψει περισσότερες από 7.700 παραγγελίες για το MAX από αερομεταφορείς σε όλο τον κόσμο. «Η πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ασφάλεια του ιπτάμενου κοινού» δήλωσε ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (Ρ-Τέξας) σε δήλωσή του την Τρίτη παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει ένα κράτος που φιλοξενεί δύο από τους μεγαλύτερους χρήστες της χώρας της 737 MAX – Southwest Airlines και American Airlines.

Η Boeing και η FAA εργάζονται για μια νέα ενημέρωση λογισμικού που αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι τον Απρίλιο. Εντωμεταξύ, τουλάχιστον πέντε Αμερικανοί πιλότοι ανέφεραν προβλήματα που ξεπέρασαν το MAX 8, συμπεριλαμβανομένου ενός που δήλωσε ότι η αντιμετώπιση του θέματος από την FAA και την Boeing είναι “ασυνείδητη”, σύμφωνα με την ανασκόπηση των ομοσπονδιακών στοιχείων ασφαλείας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ