Διόρθωση είναι θα περάσει!

Ο εμπορικός πόλεμος Αμερικής- Κίνας δεν ήταν παρά μια άριστη αφορμή να πάρει κάποιες βαθιές ανάσες η αγορά μετά από ένα ράλι τεσσάρων μηνών. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έφθασε στην μέγιστη τιμή του Γενικού Δείκτη να γράφει κέρδη έως και 28% από την αρχή του έτους οδηγώντας την κούρσα των αποδόσεων στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και με βάση τα αποτελέσματα των εταιριών του 2018 θα μπορούσε να ισχύσει το “πολύ γρήγορα – πολύ πάνω”.

Όπως και στο πρόσφατο παρελθόν σε αντίστοιχες συγκυρίες, έτσι και τώρα οι επενδυτές κινούνται στην λογική της τάσης κλειδώνοντας κάποιες αποδόσεις αναζητώντας χαμηλότερα σημεία εισόδου που δημιουργεί το γρήγορο χρήμα που ως επί το πλείστων είναι και πιο αδύναμο να αντέξει συνθήκες έντονων και συνεχών διακυμάνσεων. Ωστόσο σε αντίθεση με το ξεκίνημα της χρονιάς υπάρχουν πλέον νέες υπολογίσιμες δυνάμεις. Ο Απρίλιος έδειξε ότι υπάρχουν και εγχώριες δυνάμεις που μπορούν να βάλουν πλάτη σε μια τάση ακόμα και μετά από μια πολύμηνη άνοδο: Οι Έλληνες ήταν αγοραστές με εισροές 19 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο τα οποία μάλιστα προήλθαν σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση της δραστηριοποίησης των κωδικών ιδιωτών οι οποίοι πληθυσμιακά ξεπέρασαν τις 25.000. Το πλήθος των κωδικών που πήραν μέρος στην Αγορά έστω και με μία πράξη είναι το καλύτερο από τον Ιούνιο του 2017. Αντίστοιχα υψηλές ήταν και οι εισροές στα Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού οι οποίες έφθασαν τα 18 εκατ. ευρώ η οποία είναι η καλύτερη επίδοση από τον Ιανουάριου του 2018 όταν είχαν εισρεύσει στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού 28 εκατ. ευρώ.

Η ειδησεογραφία συνεχίζει να τροφοδοτείται με επιχειρηματικά νέα και αποτελέσματα, δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την λήξη της διορίας για την δημοσίευση της χρήσης ήρθαν τα καλά νέα από τα τρίμηνα της Coca Cola και του Μυτιληναίου. Επιπλέον μετά από καιρό υπάρχει μια πιο θετική προσέγγιση των τραπεζικών μετοχών που είτε από την ένταξη τους στον MSCI είτε ενόψει των εγκρίσεων των πλάνων τιτλοποίησης έχουν πείσει κάποια συντηρητικά χαρτοφυλάκια να κάνουν κάποιες δειλές κινήσεις τοποθετήσεων. Η ατζέντα στο “από εδώ και πέρα” θα γίνεται όλο και πιο προεκλογική αποτιμώντας εξαγγελίες και την διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος. Η αυτοδυναμία ή τα ενδεχόμενα συγκυβέρνησης με διάφορους συνδυασμούς θα αποτυπωθούν στις τιμές μετά τις ευρωεκλογές όπου πλέον θα υπάρχει ένα ισχυρότερο και πιο αξιόπιστο δείγμα προς ανάλυση.

Τεχνικά, η πίεση των τιμών ήταν σφοδρή και ανάλογη του μεγέθους της ανόδου που είχε προηγηθεί κατά τους τέσσερις προηγούμενους μήνες. Η ταχύτητα της πτώσης έκοψε μέσα σε τρεις συνεδριάσεις καθοδικά MACD, κινητό μέσο 30 ημερών, πλαγιοανοδικό κανάλι στήριξης και κινητό μέσο 50 ημερών για να επανέλθει στην συνεδρίαση της Παρασκευής οριακά υψηλότερα των 50 ημέρων. Οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν μετά από την τρίμηνη παραμονή τους σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών φλερτάροντας πλέον με τα όρια των υποτιμημένων ζωνών. Επισημαίνεται ωστόσο ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι απίθανα σε ανοδικές αγορές καθώς οι διορθώσεις μετά από πολύμηνες ανόδους είθισται να είναι γρήγορες απότομες και να προκαλούν αμφιβολίες για το μέλλον της ανόδου. Η διόρθωση θα θεωρηθεί περαιωμένη σε κλείσιμο πάνω από τις 755 μονάδες ενώ σε αντίθετη περίπτωση η ταλαιπωρία του Γενικού Δείκτη θα συνεχιστεί προσεγγίζοντας τα επίπεδα των 710 μονάδων που αποτελούν μια πιο στιβαρή βάση στήριξης από τα τρέχοντα επίπεδα. Συμπερασματικά, η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διατηρήσει το νευρικό τέμπο της τρέχουσας ακολουθώντας τις τάσεις στο εξωτερικό οι οποίες ξαναπήραν το πάνω χέρι στην διαμόρφωση της εγχώριας ψυχολογίας. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι τέτοιες διορθώσεις προσφέρονται ως επίπεδα εισόδου σε ανοδικές αγορές που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και η τακτική των σταδιακών τοποθετήσεων ως η βέλτιστη για την διαμόρφωση των μεσοσταθμικών τιμών κτήσεων.

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αναδιαρθρώσεων του MSCI το βράδυ της 14ης Μαΐου, όπου με μεγάλες πιθανότητες παίζει η επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στην σύνθεση του βασικού δείκτη. Από πλευράς αποτελεσμάτων η Εθνική συνεχίζει την ροή ανακοινώσεων για το α’ τρίμηνο του 2019 το απόγευμα της Τρίτης 14/5. Την επόμενη ημέρα είναι η σειρά της Mermeren Kombinat να ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου ενώ την Πέμπτη το απόγευμα θα ανακοινώσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Την Πέμπτη 16 Μαΐου είναι και πάλι σειρά της Εθνικής Τράπεζας να ξαναβγεί στο προσκήνιο, αυτή την φορά ανακοινώνοντας στο Λονδίνο το επιχειρηματικό πλάνο για την επόμενη τριετία με έμφαση στην μείωση των NPΕs, υψηλότερη απόδοση των Ιδίων κεφαλαίων και τις κεφαλαιακές δράσεις που αφορούν το χρονοδιάγραμμα για Εθνική Ασφαλιστική και Πανγαία. Τέλος, την Παρασκευή 17 Μαΐου κλείνουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Μάιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ