“Δεν πειράζει” λένε οι θεσμοί για τα προαπαιτούμενα και κλείνουν την τρίτη αξιολόγηση

Ακόμα και αν χρειάστηκε ένα πολυνομοσχέδιο 400 άρθρων και περίπου 1.600 σελίδων προκειμένου να περάσουν τα προαπαιτούμενα από την βουλή και να πάρουν την έγκριση της, αυτά είναι τόσα πολλά που ένα στα δέκα έμεινε απ’ έξω, και το Eurogroup αποφάσισε να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιεύσει τη δόση. 

Με το Eurogroup να είναι προγραμματισμένο για τις 22 Ιανουαρίου, η Αθήνα δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει ένα στα δέκα προαπαιτούμενα, ακόμα και με διαδικασίες υπερεπείγοντος. Οι δανειστές αναγνωρίζουν το δύσκολο έργο και τον τεράστιο αριθμό νέων μέτρων και δέχονται να μεταφέρουν όσα από αυτά δεν θα έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν μέχρι την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, στην επόμενη και τελευταία αξιολόγηση πριν τη λήξη του προγράμματος.

Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, με την εκταμίευση τς δόσης των περίπου 7 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία σε συνδυασμό με τις πληρωμές από ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας θα δώσουν το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο έκλεισε τελικά το 2017.

Οι πρώτες ενδείξεις πάντως από το κλείσιμο του προϋπολογισμού δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι εισπράξεις από φόρους δεν κινήθηκαν στα αναμενόμενα επίπεδα, δημιουργώντας μια “τρύπα” 868 εκατ. ευρώ. Το νούμερο αυτό προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση αφού ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας στον οποίο οι πληρωμές από τους φορολογούμενους είναι ιδιαίτερα αυξημένος, κάτι το οποίο δεν αποτυπώθηκε στα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Μέχρι στιγμής το πλεόνασμα ”διασώζεται” από τον περιορισμό των κρατικών δαπανών κατά 1,75 δισ. ευρώ και το “μαχαίρι” εις βάρος της ανάπτυξης και όλα αυτά εν μέσω επιδομάτων και παροχών από την μεριά της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ