ΔΕΗ: Αισθάνεται δικαιωμένη, αλλά ούτε λέξη για την “ταμπακιέρα”

Η προχθεσινή ανακοίνωση της Standard & Poor’s σχετικά με τις προοπτικές της ΔΕΗ και το γεγονός ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα για τους επόμενους 12 μήνες, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της γα το 2018 ήταν ασθενέστερα από το αναμενόμενο, βρήκε την Διοίκηση της ΔΕΗ να αισθάνεται δικαιωμένη. Με σχετική της ανακοίνωση έσπευσε να “πανηγυρίσει” υποστηρίζοντας πως ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, διέψευσε τα καταστροφολογικά σενάρια και πως υποστηρίζει τις προβλέψεις της. Όπως ανφέρει η ανακοίνωση: “Η πρόσφατη ανακοίνωση του διεθνούς Οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s η οποία εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2018 επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι η S&P τον περασμένο Νοέμβριο αναβάθμισε την εταιρεία από “CCC με αρνητική προοπτική” σε “CCC+ με θετική προοπτική”. 

Η ανακοίνωση της S&P, αλλά και οι εκθέσεις άλλων έγκυρων αναλυτών, διαψεύδουν κατηγορηματικά τα καταστροφολογικά σενάρια που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, από τους ίδιους πάντοτε παράγοντες. Η Διοίκηση της ΔΕΗ παραμένει προσηλωμένη στους στόχους μετασχηματισμού και ανάπτυξης της εταιρείας.

Με την ευκαιρία αυτή γνωστοποιείται η αποπληρωμή του υπολοίπου του Ομολόγου, ύψους 350 εκατ., την 1η Μαΐου.”

Μπορεί η ανακοίνωση της ΔΕΗ να φροντίζει να καθησυχάσει το επενδυτικό κοινό αλλά και τους καταναλωτές για την τύχη της εταιρείας, όμως δεν κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει την “ταμπακιέρα” η οποία δεν είναι άλλη από τους λόγους για τους οποίους η επιχείρηση έφτασε έως εδώ. Επίσης σε κανένα σημείο η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει διασφαλίσει πως ότι συνέβη είναι απλά μια κακή παρένθεση και πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην βρεθεί η επιχείρηση στα πρόθυρα λουκέτου σε ένα χρόνο, κάτι που θα αποτελέσει την “καυτή πατάτα” που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση. 

Όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες που έφεραν την ΔΕΗ σε αυτό το σημείο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος επανάληψης της ιστορίας, με τις λύσεις που θα απαιτηθούν προκειμένου να “καθαρίσει” η ΔΕΗ να έχουν όλο και μεγαλύτερο οικονομικό αλλά και πολιτικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ δεν είναι μια απλή επιχείρηση η οποία μπορεί να αφεθεί να κλείσει και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο “πατάνε” πολλά από τα προβλήματα τα οποία διαιωνίζονται στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Η ΔΕΗ παράγει ο 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε ως χώρα και ηλεκτροδοτεί 7,5 εκατ. καταναλωτές, μεταξύ αυτών και το σύνολο της ενεργοβόρας βιομηχανίας της χώρας, που είναι εκτεθειμένη στον διεθνή ανταγωνισμό. Οι συνολικές υποχρεώσεις προς τρίτους προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ μεγάλη είναι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αποτελούν τον βασικό χρηματοδότη της ΔΕΗ και οι οποίες θα κληθούν να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά της, αφού ο ισολογισμός του 2018 έκλεισε ερμητικά την πόρτα των διεθνών αγορών.

Αυτό που θέλει πάση θυσία να αποφύγει η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο είναι το όποιο πρόβλημα δημιουργηθεί με την ΔΕΗ, να μην εμφανιστεί μέχρι την ώρα που θα προσέλθει ο λαός στις κάλπες, έτσι ώστε η “βόμβα να μην σκάσει” στα χέρια της. Έτσι κινητοποιήθηκε η ΡΑΕ προκειμένου να επανεξετάσει το αίτημα της ΔΕΗ για τις ξεχασμένες υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας από το 2011, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί θεωρητικά να δοθεί από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, διασφαλίζοντας πως η ΔΕΗ θα συνεχίσει ναέχει μια σημαντική ρευστότητα και να αποπληρώσει τον δανεισμό της. 

Όμως αυτή θα είναι μια παροδική λύση, ένας “επίδεσμος” που θα καλύψει την πληγή και δεν θα γιατρέψει τα αίτια της αιμορραγίας, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, μια απόφαση που δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πάρει τώρα η κυβέρνηση και θα προτιμήσει να την αφήσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, μαζί με την λήψη όποιων μέτρων αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, όπως την πώληση μονάδων, κάτι που θα αναγκάσει την ΔΕΗ να βγάλει στο σφυρί το πολύτιμο δίκτυο διανομής της, το πιό σπουδαίο περιουσιακό της στοιχείο μετά τον ΑΔΜΗΕ. Ένα τέτοιο σχέδιο επεξεργάζεται ήδη η ΔΕΗ και τέθηκε για πρώτη φορά στο διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης παρά τις διαψεύσεις της διοίκησης της εταιρείας. Το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, στην οποία θα περιέλθει η κυριότητα του δικτύου για να διατεθεί προς πώληση στη συνέχεια το 49%, σχέδιο που αναμένεται να φέρει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ