Γερμανία: Ρεκόρ εξαγωγών προς τις ΗΠΑ το 2018

Σε επίπεδο ρεκόρ ανήλθαν οι εξαγωγές της Γερμανίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες το προηγούμενο έτος, ωστόσο η αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων περιόρισε ελαφρώς το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας έναντι των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι οι γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν το 2018 κατά 1,5% και ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 113,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία, λοιπόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ο μεγαλύτερος αγοραστής “Made in Germany” αγαθών, μπροστά από τη Γαλλία, η οποία αγόρασε προϊόντα 105 δισ. ευρώ, και την Κίνα που βρέθηκε στην τρίτη θέση με αγορές αξίας 93 δισ. ευρώ.

Το ίδιο διάστημα, ωστόσο, αύξηση και μάλιστα υψηλότερη από αυτήν των εξαγωγών κατέγραψαν οι εισαγωγές της Γερμανίας από τις ΗΠΑ, οι οποίες ανήλθαν στα 64,6 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 4% περίπου σε σύγκριση με το 2017.

Ως εκ τούτου, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ συρρικνώθηκε την περασμένη χρονιά, αλλά παρέμεινε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 49 δισ. ευρώ, μόλις 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το 2017. Έτσι, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα πέμπτο του συνολικού πλεονάσματος της χώρας, ύψους 228 δισ. ευρώ το 2018.

Η Κίνα, πάντως, παρέμεινε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και το 2018, με τις δύο χώρες να ανταλλάσσουν αγαθά αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ. Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν περίπου 8% στα 93 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές της χώρας από την Κίνα ενισχύθηκαν το ίδιο διάστημα περίπου 4%, στα 106 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ