Γερμανία: Απροσδόκητη υποχώρηση εξαγωγών και βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο

Απροσδόκητη υποχώρηση κατέγραψαν τον Ιούλιο οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, μια ακόμα ένδειξη ότι η μεταποίηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επηρεάζεται από τις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι εποχικά διορθωμένες εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,9% τον Ιούλιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,8%, που είναι η ισχυρότερη αύξηση σχεδόν τεσσάρων ετών. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 0,2% τόσο για τις εξαγωγές όσο και για τις εισαγωγές.

Το εποχικά διορθωμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας περιορίστηκε στα 15,8 δισ. ευρώ (18,39 δισ. δολάρια) από 19,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, ξεχωριστή ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομίας έδειξε ότι υποχώρηση κατέγραψε και η βιομηχανική παραγωγή της χώρας, η οποία μειώθηκε κατά 1,1%, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Reuters για άνοδο 0,2%.

Το υπουργείο δήλωσε, ωστόσο, ότι η βιομηχανική παραγωγή πιθανότατα θα ανακάμψει σύντομα μετά από ένα υποτονικό ξεκίνημα στο τρίτο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εχθές (Πέμπτη), υποχώρηση κατέγραψαν τον Ιούλιο και οι βιομηχανικές παραγγελίες, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,9% μετά από την αναθεωρημένη πτώση κατά 3,9% τον προηγούμενο μήνα.

Όπως τονίζεται, πάντως, εξαιρουμένου του εξωτερικού εμπορίου, η οικονομία της Γερμανίας είναι ισχυρή. Το οικονομικό ίδρυμα Ifo ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αυξάνει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2018 στο 1,9% από 1,8% προηγουμένως, επικαλούμενη την καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ