Βρετανία: Κρίσιμη συνάντηση κυβέρνησης – Εργατικών για το Brexit

Ένας ακόμα γύρος συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης Μέι και των Εργατικών πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο, η εξέλιξη του οποίου θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία του Brexit, παρότι απώτερος στόχος της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι να καταλήξει σε μια συμβιβαστική συμφωνία με την αντιπολίτευση σχετικά με την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν αποτύχουν οι σημερινές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Bloomberg, αυξάνεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών ή ακόμα και ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, καθώς το επόμενο βήμα θα είναι μια σειρά ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο με στόχο μια συναινετική εναλλακτική λύση.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζέρεμι Χαντ, αν και δήλωσε ότι ο ίδιος “προσωπικά” δεν τίθεται υπέρ μιας τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε “μακροπρόθεσμη” βάση, πρόσθεσε ότι πρέπει όλες οι πλευρές να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Χαντ μιλώντας στο BBC Radio 4, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υπερβολικά μεγάλη για να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα υπό καθεστώς τελωνειακής ένωσης.

Όπως σημειώνει, ωστόσο, το Bloomberg, η λέξη-κλειδί στη δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών είναι το “μακροπρόθεσμη”, δεδομένου ότι μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και Εργατικών είναι η προσωρινή τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, εν τω μεταξύ, και η προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει σήμερα η Τερέζα Μέι με τον Γκράχαμ Μπράντι, τον πρόεδρο της επονομαζόμενης “Επιτροπής 1922” του Συντηρητικού Κόμματος. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπράντι σχεδιάζει να ζητήσει από τη Μέι να ορίσει την ημερομηνία αποχώρησής της από τον πρωθυπουργικό θώκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ