“Βουτιά” 4% στις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Ιούλιο

Υποχώρηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιούλιο, καταγράφοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάστημα σχεδόν ενάμισι έτους, εντείνοντας τους φόβους ότι οι εμπορικές εντάσεις που έχει προκαλέσει η πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί επιβραδύνουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι συμβάσεις για εμπορεύματα “Made in Germany” υποχώρησαν κατά 4% τον Ιούνιο, μετά την αύξηση κατά 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχουν καταγράψει από τον Ιανουάριο του 2017, ενώ ήταν σημαντικά υψηλότερη από την πρόβλεψη των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που ανέμεναν υποχώρηση 0,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνολική μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών οφείλεται στην πτώση της εξωτερικής ζήτησης κατά 4,7%, με τις παραγγελίες εκτός ευρωζώνης να καταγράφουν τη μεγαλύτερη μείωση.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας σημείωσε ότι η υποχώρηση οφείλεται και στις εμπορικές εντάσεις που προκλήθηκαν από την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ: «Όσον αγορά την τελευταία εξέλιξη, η αβεβαιότητα που προκάλεσε η εμπορική πολιτική έχει παίξει πιθανώς κάποιον ρόλο».

Οι γερμανικές βιομηχανίες, σύμφωνα με το Reuters, έχουν τρομοκρατηθεί από την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, για ενδεχόμενες επιπτώσεις στις δραστηριότητές τους, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας και η Κίνα ο σημαντικότερος εμπορικός της εταίρος.

Ωστόσο, έρευνα του Sentix έδειξε σήμερα ότι οι εκτιμήσεις των επενδυτών για την ευρωζώνη βελτιώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι ανησυχίες τους για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ υποχώρησαν μετά τις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου οι δύο πλευρές διαπραγματεύτηκαν τη μείωση κάποιων εμπορικών εμποδίων και ο Τραμπ συμφώνησε να μην προχωρήσει στην επιβολή δασμών που εισάγονται στις ΗΠΑ από την ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ