Βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Το ηθικό των επενδυτών στην ευρωζώνη εμφάνισε βελτίωση τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της ελπίδας ότι η ανάκαμψη στην Ασία θα μπορούσε να βοηθήσει και το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ερευνών Sentix.

Ειδικότερα, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος της Sentix για τη ζώνη του ευρώ βελτιώθηκε στις -2,2 μονάδες από τις -3,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, που σύμφωνα με το Reuters περίμεναν βελτίωση του δείκτη στις -3,1 μονάδες.

Σύμφωνα με την Sentix, οι προσδοκίες βελτιώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφεται στην Ασία, εκτός από την Ιαπωνία, θα δώσει ώθηση στην ευρωζώνη.

“Μας δίνει λόγους να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ύφεση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Sentix, Manfred Huebner, προσθέτοντας: “Αυτή η περιοχή (Ασία) βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επενδυτών. Εάν ενταθούν τα σημάδια ανάκαμψης, θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ζώνη του ευρώ”.

Ο Huebner πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτόν τον μήνα χωρίς συμφωνία, θα μπορούσε να τερματίσει την οποιαδήποτε δυναμική ανάκαμψης.

Ελαφρώς βελτιωμένο εμφανίζεται, εν τω μεταξύ, το κλίμα και μεταξύ των Γερμανών επενδυτών, που ανέκαμψε τον Μάρτιο στις 4 μονάδες, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο που βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012.

Ωστόσο, παρότι και οι προσδοκίες στη Γερμανία βελτιώθηκαν, ο υποδείκτης μέτρησης των τρεχουσών συνθηκών στη χώρα μειώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, περιορίζοντας τις ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.

Η έρευνα της Sentix πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου μεταξύ 1.000 επενδυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ