Αυστρία: Νίκη Κουρτς με “άρωμα ακροδεξιάς”

Σε μια εκλογική αναμέτρηση – θρίλερ στην οποία τα αυξημένα ποσοστά της ακροδεξιάς άφησαν πικρή γεύση στην ΕΕ, ο 31χρονος υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος (VPO) της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αναδείχθηκε νικητής των εκλογών με το ποσοστό του να κυμαίνεται γύρω στο 31,6%.

Ωστόσο και στην περίπτωση της Αυστρίας η δυσαρέσκεια είναι εμφανής αφού δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά το ποσοστό της τάξεως του 26% που κατέλαβε το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων.

Αν και δεν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, για την οποία υπήρξε σκληρό ντέρμπι με τους Σοσιαλδημοκράτες που τελικά επικράτησαν σε αυτήν με 26,9%, η αύξηση της δύναμής του FPO είναι κάτι παραπάνω από ορατή, καθώς έκανε ρεκόρ δεκαετίας.

Στροφή ακόμη δεξιότερα πραγματοποιεί ο Κουρτς, ο οποίος κατά το παρελθόν στη θέση του ΥΠΕΞ της Αυστρίας, έχει εκφράσει σκληρές θέσεις πάνω στο προσφυγικό ζήτημα όσον αφορά στην Ελλάδα.

Στις προεκλογικές του δεσμεύσεις σημαντική θέση κατέχουν οι καλύτερες συνθήκες απασχόλησης, η μείωση των φόρων, όπως και το προσφυγικό ζήτημα.

Με τις συντηρητικές θέσεις του ο Κουρτς, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, κατάφερε να “κλέψει” ψήφους από την ακροδεξιά στηριζόμενος στο κλείσιμο των συνόρων και στην αφαίρεση των εργασιακών επιδομάτων από τους νεοπροσληφθέντες ξένους στην Αυστρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ