Αντιστέκεται το Χρηματιστήριο

Τελικά βρήκε τον τρόπο να αμυνθεί και να αντισταθεί στο μαζικό παγκόσμιο sell off το Χρηματιστήριο, το οποίο κινείται προς το τέλος της συνεδρίασης με οριακή πτώση, ευρισκόμενο κοντά στις 625 μονάδες. 

Την ίδια στιγμή όλα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά κοντά στο -1,5%, η Αθήνα βρήκε αντίσταση στις τράπεζες οι οποίες αυτή τη στιγμή κινούνται με θετικό πρόσημο αλλά και σε στοχευμένες αγορές “βαριών” χαρτιών, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να συγκρατήσουν το γενικό κλίμα. Οι πρωινές απώλειες τελικά αντισταθμίστηκαν με τον δείκτη να βρίσκει αρχικά καταφύγιο πάνω από τις 615 μονάδες, ενώ εδω και λίγη ώρα κινείται στις 625 μονάδες. 

Αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει και τις προηγούμενες μέρες και πιο συγκεκριμένα την Τρίτη, αλλά δεν είχαν ευοδωθεί. Η μέχρι στιγμής συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από τον μέτριο τζίρο και ανάλογες συναλλαγές, ο οποίος όμως έχει συγκεντρωθεί στις τράπεζες και τις δεικτοβαρείς μετοχές. 

Αυτό που χρειάζεται το Χρηματιστήριο είναι να βρει ένα μικρό “σερί” θετικών συνεδριάσεων, και να αντιστρέψει το κλίμα που έχουν δημιουργηθεί μετά από οκτώ συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, έναντι μόνο μίας ανοδικής. Σε αυτό το διάστημα οι απώλειες του Γενικού Δείκτη έχουν ξεπεράσει το 11,6%, ενώ η “ζημιά” του τραπεζικού ξεπερνά το 19%.

Αν και δεν έχει γίνει κάτι που να έχει δώσει θετικό βάρος στην σημερινή αντιδραση, όπως δεν υπήρχε κάτι τις προηγούμενες ημέρες που να είχε πυροδοτήσει την αρνητική, ίσως θετικά είναι τα μηνύματα από την τεχνική διαπραγμάτευση που έχουν τα στελέχη του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές έχουν βρει κοινό τόπο διαλόγου και σύγκλιση απόψεων, αν και παραμένουν οι διαφορές σχετικά με τις προβλέψεις τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πετύχει η Ελλάδα φέτος και τα επόμενα έτη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ