Αντίποινα στους δασμούς των ΗΠΑ ετοιμάζει η Κίνα

Τη λύπη του για την απόφαση Τραμπ να προχωρήσει στην αύξηση των δασμών σε σειρά εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων από σήμερα, και ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών, εξέφρασε το Πεκίνο, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στην κίνηση της Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι από την Παρασκευή θα αυξηθούν οι δασμοί που επιβάλλονται σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων στο 25% από 10% προηγουμένως, καθώς η Κίνα υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη διάρκεια προηγούμενων διαπραγματεύσεων.

Ο Τραμπ τόνισε, μάλιστα, ότι δεν θα υποχωρήσει μέχρι να αλλάξει στάση το Πεκίνο. “Μόλις ανακοίνωσα ότι θα αυξήσουμε τους δασμούς που επιβάλλουμε στην Κίνα και δεν θα υποχωρήσουμε έως ότου η Κίνα σταματήσει να εξαπατά τους εργαζομένους μας και να κλέβει τις δουλείες μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Φλόριντα την Τετάρτη.

Έτσι, η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων επέβαλε νέους δασμούς 25% σε εμπορεύματα με προορισμό τις ΗΠΑ, που ξεκίνησαν από την Κίνα μετά τις 12:01 π.μ. (EDT). Αγαθά που ανήκουν σε πάνω από 5.700 κατηγορίες προϊόντων και έφυγαν από τα κινεζικά λιμάνια και αεροδρόμια πριν από τα μεσάνυχτα θα δασμολογηθούν με τον προηγούμενο συντελεστή 10%.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, το οποίο με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη “βαθιά λύπη” του για την απόφαση Τραμπ, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ παρότι σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών που θα βάλει τέλος στον πολύμηνο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Εχθές, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Liu He, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Lighthizer και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin συνομίλησαν για περίπου 90 λεπτά και αναμένεται να συνεχίσουν τις επαφές τους σήμερα.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, μάλιστα, παρά τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε ότι ελπίζει οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορέσουν να συναντήσουν την Κίνα στο ήμισυ της διαδρομής, προσθέτοντας ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για να επιλυθεί το ζήτημα μέσω διαλόγου και συνεργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ