Αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων ελληνικών τραπεζών από Moody’s

Στην αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων που έχουν εκδώσει ελληνικές τράπεζες προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε συνέχεια της αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας κατά δύο βαθμίδες την περασμένη Παρασκευή (2 Μαρτίου) και την προχθεσινή αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών.

Η αναβάθμιση αντανακλά τη μείωση στο ρίσκο χώρας και την ανάλογη άνοδο στο “ταβάνι” αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων στην οποία προχώρησε η Moodys την 1η Μαρτίου.

Ειδικότερα, ο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση έξι ενυπόθηκων ομολόγων τριών τραπεζών και συγκεκριμένα:

• Σε “Ba1” από “Ba2” τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων “Direct Issuance Global Covered Bond Programme I” και “Direct Issuance Global Covered Bond Programme IΙ” της Alpha Bank.

• Σε “Ba1” από “Ba2” το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων “Mortgage Covered Bonds 1” και σε “Baa2” από “Ba2” το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων “Mortgage Covered Bonds 2” της Eurobank.

• Σε “Baa1” από “Ba2” το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων “Global Mortgage Covered Bonds” και σε “Baa3” από “Ba2” το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων “Mortgage Covered Bonds 2” της Εθνικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, από “B3” σε “B1”, με σταθερή προοπτική από θετική, στο πλαίσιο των διαπιστώσεών του για πρόοδο της χώρας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, για επιτάχυνση της μείωσης των “κόκκινων” δανείων και της εκτίμησης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αναστροφής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Παράλληλα, την Τρίτη προέβη στην αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών και συγκεκριμένα των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, και της Eurobank σε “Caa1” από “Caa2”, ενώ επιβεβαίωσε της Τράπεζας Πειραιώς και της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στο “Caa2” και της Attica Bank στο “Caa3”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody’s, οι νέες αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών καθοδηγήθηκαν κυρίως από τις βελτιούμενες οικονομικές συνθήκες και το καλύτερο λειτουργικό περιβάλλον, όπως έδειξε η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στο “Β1” (με σταθερές προοπτικές) από “Β3” (με θετικές προοπτικές).

Επίσης, αναφέρει, αντανακλούν την προσδοκία του οίκου για περαιτέρω βελτιώσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη των τραπεζών, με τη μείωση του επιπέδου των προβληματικών δανείων, την αύξηση των καταθέσεων των πελατών τους και τη σταδιακή ενίσχυση της αδύναμης κερδοφορίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ