Ανάκαμψη του γουάν έως το τέλος του έτους “βλέπει” η HSBC

Το γουάν, που έχει εξασθενήσει κατά περίπου 5% έναντι του δολαρίου φέτος, θα σταθεροποιηθεί σε ελαφρώς υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, από τώρα και έως το τέλος του έτους, εκτιμά η HSBC.

Το κινεζικό νόμισμα αναμένεται να φτάσει στα 6,7 γουάν ανά δολάριο έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, ήτοι περίπου 2% υψηλότερα από την ισοτιμία της Τετάρτης, αμβλύνοντας τη συνολική πτώση του έναντι του αμερικανικού νομίσματος από την αρχή του έτους στο 2,98%.

«Σήμερα η αγορά οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από το αρνητικό κλίμα που προκαλούν οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις… Πιστεύουμε ότι η αγορά αυτήν τη στιγμή προβάλει ένα αρκετά απαισιόδοξο σενάριο», σημείωσε η Fan Cheuk Wan, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και συμβουλευτικής για την Ασία της HSBC Private Bank, στο CNBC την Πέμπτη.

Η HSBC δεν είναι η μόνη τράπεζα που αναφέρει ότι οι επενδυτές μπορεί να υπεραντέδρασαν, οδηγώντας σε πτώση τις κινεζικές μετοχές και το νόμισμα της χώρας. Ωστόσο, η εκτίμηση της τράπεζας για το γουάν έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις πολλών αναλυτών, μεταξύ των οποίων και εκείνων των JPMorgan, UBS και ING, που τονίζουν ότι οι προοπτικές του κινεζικού νομίσματος παραμένουν αβέβαιες λόγω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία, σύμφωνα με το CNBC.

Για παράδειγμα, η ING εκτιμά ότι το κινεζικό νόμισμα θα υποχωρήσει, στα 7 γουάν ανά δολάρια έως το τέλος του έτους, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει το CNBC, σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης του γουάν, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έθεσε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα έναν νέο κανόνα που καλεί τις τράπεζες να μειώσουν τα αποθέματα τους σε ποσοστό ίσο με το 20% των πωλήσεών τους, αυξάνοντας το κόστος στοιχηματισμού των επενδυτών στην εξασθένιση του νομίσματος. Η Fan εκτιμά ότι η κίνηση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας θα βοηθήσει στη βελτίωση του κλίματος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ανησυχίες για τις εκροές κεφαλαίων δεν επαληθεύονται, καθώς οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να αγοράζουν κινεζικές μετοχές και ομόλογα.

«Φυσικά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τους ενδεχόμενους κινδύνους περαιτέρω επιδείνωσης των εμπορικών εντάσεων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ δίνει στην Κίνα μεγαλύτερο κίνητρο για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης.

«Δεδομένου ότι η εγχώρια ζήτηση συμβάλλει περισσότερο από 90% στην αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας, η περαιτέρω ανάπτυξή της αποτελεί το κλειδί για χρηματοδοτική και οικονομική σταθερότητα το δεύτερο εξάμηνο του έτους», πρόσθεσε.

Ακόμη και αν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί των ΗΠΑ σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων, αυτό πιθανόν να ψαλιδίσει μόλις κατά 0,4% την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, ανέφερε η Fan.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ