Αλτμάιερ: “Η πολιτική Τραμπ καταστρέφει την ανάπτυξη και την απασχόληση”

Δριμεία κριτική στην πολιτική δασμών και κυρώσεων του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, άσκησε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, επισημαίνοντας ότι καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ αναφορικά με το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείας έχουν προχωρήσει στην επιβολή σειράς δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας στη χώρα, με τον Τραμπ να κάνει λόγω για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από την Κίνα, την Ευρώπη και άλλες χώρες.

Η αποφασιστικότητα του Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, οι οποίες στοχεύουν επίσης τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, άνοιξε ένα ακόμη μέτωπο με την ΕΕ.

«Αυτός ο εμπορικός πόλεμος επιβραδύνει και καταστρέφει την ανάπτυξη, και δημιουργεί νέες αβεβαιότητες», δήλωσε ο Αλτμάιερ στην εφημερίδα Bild am Sonntag, προσθέτοντας ότι αυτοί που επηρεάζονται περισσότεροι είναι οι καταναλωτές καθώς οι υψηλοί δασμοί οδηγούν σε αύξηση των τιμών, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Αλτμάιερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που πέτυχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα, επισημαίνοντας ότι η ενδιάμεση συμφωνία έσωσε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-ΕΕ ξεκίνησε όταν ο Τραμπ επέβαλλε δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την ΕΕ, με τις Βρυξέλλες να απαντούν με αντίποινα σε ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα από τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια ο Τραμπ απείλησε με επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτου, αλλά τελικά συμφώνησε με τον Γιούνκερ να αναβάλει τη λήψη μέτρων.

«Η συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Στόχος μας για το παγκόσμιο εμπόριο είναι να υπάρχουν χαμηλότεροι δασμοί, λιγότερος προστατευτισμός και ανοικτές αγορές», δήλωσε ο Αλτμάιερ.

Όσον αφορά τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στην ΕΕ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν εταιρείες που συνεργάζονται με το Ιράν παρά την πίεση των ΗΠΑ.

“Δεν θα αφήσουμε την Ουάσιγκτον να μας υπαγορεύει πώς θα κάνουμε business και συνεπώς θα επιμείνουμε στη συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό πρόγραμμα, ώστε το Ιράν να μην μπορεί να κατασκευάσει ατομικά όπλα», δήλωσε ο Αλτμάιερ.

Οι γερμανικές εταιρείες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να επενδύουν στο Ιράν όσο θέλουν και η γερμανική κυβέρνηση αναζητά τρόπους μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους της για να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστούν οι οικονομικές συναλλαγές, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αναστείλει σχέδια επενδύσεων στο Ιράν λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της πετρελαϊκής Total και των αυτοκινητοβιομηχανιών PSA, Renault και Daimler.

Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές επιχειρηματικές ενώσεις προειδοποίησαν ότι οι εταιρείες πλήττονται ολοένα και περισσότερο από τις πολιτικές κυρώσεων του Τραμπ -συμπεριλαμβανομένων εκείνων κατά του Ιράν- καθώς και από τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά της Κίνας.

Οι εμπορικές εντάσεις και οι κυρώσεις επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι παρ’ όλα αυτά αναμένει έντονη ανάπτυξη φέτος λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης, της υψηλής απασχόλησης και των αυξανόμενων μισθών.

Το Ομοσπονδιακό Στατιστικό Γραφείο θα δημοσιεύσει προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του έτους την Τρίτη, ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 0,4% έναντι 0,3% το πρώτο τρίμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ