“Αγώνας δρόμου” για να πληρωθούν φόροι 2,8 δισ. ευρώ έως τη Δευτέρα

Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν για άλλη μια χρονιά τις τελευταίες ημέρες του έτους οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, καθώς μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να πληρώσουν σειρά φορολογικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Στις τρεις μόλις εργάσιμες ημέρες που απομένουν έως την 31η Δεκεμβρίου, πρέπει λοιπόν να καταβάλλουν συνολικά το ποσό των 2,8 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, καλούνται να πληρώσουν:

1. Την τέταρτη και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, καθώς σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής επιβάλλεται προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

2. Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το επόμενο έτος. Περισσότεροι από 5 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών θα πρέπει να καταβάλλουν το συνολικό ποσό του 1,1 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής, επιβαρύνονται με διπλάσια τέλη, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμου ισόποσου των οφειλόμενων τελών.

3. Τη δόση για τις ρυθμίσεις οφειλών. Όσοι φορολογούμενοι έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο, καλούνται να καταβάλλουν τη μηνιαία δόση για τον Δεκέμβριο.

4. Τον φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλλουν την 6η και τελευταία δόση της φορολογίας επιχειρήσεων και νομικών προσώπων.

5. Τον ΦΠΑ. Έως 31 Δεκεμβρίου πρέπει να αποδοθεί ο ΦΠΑ για τον μήνα Δεκέμβριο από όσες εταιρείες τηρούν διπλογραφικά βιβλία και για τον μήνα Νοέμβριο από όσες επιχειρήσεις τηρούν διπλογραφικά βιβλία και έχουν επιλέξει την καταβολή του σε 2 μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα, έως τη Δευτέρα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβληθούν δηλώσεις και να πληρωθούν οι φόροι για μεταβιβάσεις ακινήτων από όσους επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα σε περιοχές όπου από την 1η/1/2019 αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, καθώς και να υποβληθούν οι δηλώσεις “ακινησίας” οχημάτων για ιδιοκτήτες που αποφάσισαν να μην τα κυκλοφορούν από το νέο έτος με σκοπό την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια και τους φόρους πολυτελείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ