Έφυγε από τη ζωή ο “mr Rio Mare” Τζόζεφ Τζο Νίσιμ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της Ιταλίας, ο Τζόζεφ Τζο Νίσιμ. Αν και το όνομα του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι ο άνθρωπος που έβαλε στα σπίτια των Ιταλών αλλά και εκατομμυρίων καταναλωτών στην Ευρώπη και στον κόσμο μάρκες προϊόντων όπως ο τόνος Rio Mare και το απορρυπαντικό Vetril, καθώς και πολλά ακόμα γνωστά προϊόντα όπως ο τόνος Palmera, το κρέας Simmenthal, το απορρυπαντικό Omino Bianco και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής Neutro Roberts.

Η ζωή του Τζόζεφ Τζο Νίσιμ ήταν περιπετειώδης, όπως και τα χρόνια στα οποία έζησε. Εβραίος της Θεσσαλονίκης, γλίτωσε από τις ναζιστικές διώξεις των Εβραίων στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την κατάταξή του στον βρετανικό στρατό.

Μετά το τέλος του πολέμου μετακόμισε στην Ιταλία, όπου και ίδρυσε μία εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών, που εξελίχθηκε στον σημερινό γνωστό όμιλο Bolton. Ο Νίσιμ θεωρείται “πρωτοπόρος του μάρκετινγκ” καθώς είναι ο άνθρωπος που έκανε γνωστά στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο πολλά προϊόντα τροφίμων και προσωπικής και οικιακής περιποίησης.

Σήμερα, τα προϊόντα του ομίλου Bolton κυριαρχούν στην ιταλική αγορά, από την οποία προέρχεται το 44% των πωλήσεών του, ενώ κατέχουν ηγετικές θέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές, καθώς ο όμιλος έχει παρουσία σε 139 χώρες, με 45 γραφεία και 12 εργοστάσια.

Ο Τζόζεφ Τζο Νίσιμ διέμενε στο Μιλάνο και κατείχε σημαντική θέση στην εβραϊκή κοινότητα της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας, ενώ στήριζε ενεργά τις τέχνες, το θέατρο Franco Parenti και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Ο γιός του Γκαμπριέλε είναι επικεφαλής του δικτύου των μνημείων “Κήποι των Δικαίων” ενάντια στις γενοκτονίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ