Έφοδος της αστυνομίας της Νότιας Κορέας σε ανταλλακτήρια bitcoin

Η απόφαση των αρχών της Νότιας Κορέας να ελέγξουν τα cryptoassets και να ελέγξουν, ακόμα και να απαγορεύσουν τις συναλλαγές με bitcoin, έδωσαν ένα δυνατό χτύπημα στις τιμές του κρυπτονομίσματος, το οποίο παρέσυρε μαζί του προς τα κάτω και όλα τα υπόλοιπα.. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, η αστυνομία της Νότιας Κορέας έκανε έφοδο σε δύο από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια, τα Coinone και Bithumb, σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές. Υπάλληλοι του Coinone ανέφεραν ότι τα γραφεία δέχτηκαν ξαφνική επίσκεψη από την εφορία, η οποία έλεγξε αρχεία και καταγραφές, ενώ στο Bithumb οι αρχές ζήτησαν να τους παραδοθεί αρχειακό υλικό καταγραφών των συναλλαγών, με τα πλήρη στοιχεία των συναλλασσόμενων. Σε επίσημη της ανακοίνωση η Coinone ανέφερε πως ή αστυνομία έχει υπό στενή παρακολούθηση από πέρυσι τις συναλλαγές τις εταιρείας γιατί “νομίζουν πως αυτό που κάνουμε εδώ μέσα, είναι τζόγος“.

Η Νότια Κορέα είναι από τις χώρες που τα κρυπτονομίσματα έχουν πολύ μεγάλη διείσδυση στον κόσμο, με τους μικροεπενδυτές να αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, κάτι που έχει φέρει τη χώρα να αντιπροσωπεύει το 20% των παγκόσμιων συναλλαγών bitcoin. Άνθρωποι κάθε ηλικίας συναλλάσσονται καθημερινά με κρυπτονομίσματα, σε ειδικά μικρά ανταλλακτήρια τα οποία υπάρχουν παντού. 

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, το Bithumb εγκαινίασε ένα χώρο εξυπηρέτησης πελατών στα πρότυπα των τραπεζών, ενώ το Coinone άνοιξε λίγο μετά, μια ”κανονική τράπεζα” με γραφείο εξυπηρέτησης και ΑΤΜ για κρυπτονομίσματα.

Αυτό έχει ωθήσει τις αρχές σε μια προσπάθεια να ελέγξουν αυτές τις συναλλαγές, καθώς η ανωνυμία που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα, τα κάνουν ιδανικά για ξέπλυμα χρήματος. Στο πλαίσιο της πάταξης της νομιμοποίησης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, απαγόρευσε τους ανώνυμους λογαριασμούς σε εικονικά νομίσματα. Νωρίτερα μέσα στην βδομάδα, οι αρχές έλεγξαν έξι τοπικές τράπεζες, που προσφέρουν λογαριασμούς εικονικών νομισμάτων σε εταιρείες, ελέγχοντας αν οι λογαριασμοί αυτοί είχαν ανοιχτεί σε πραγματικά ονόματα. 

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Park Sang-ki δήλωσε πως το υπουργείο του “ετοιμάζει νομοσχέδιο για την απαγόρευση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα μέσω ανταλλακτηρίων”, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη κρατική επίθεση μέχρι στιγμής προς τα εικονικά νομίσματα και οδήγησε το bitcoin σε απώλειες έως και 12% μετά την εξαγγελία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ