“Φρέναρε” η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, καθώς η επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στη βιομηχανία εμφανίζει σημάδια διάδοσης στον κλάδο των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.

Ειδικότερα, ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για το Νοέμβριο υποχώρησε τον Νοέμβριο στις 52,7 μονάδες από τις 53,1 μονάδες του Οκτωβρίου, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ωστόσο, η μέτρηση υπερέβη την προκαταρκτική εκτίμηση που έκανς λόγο για υποχώρηση του δείκτη στις 52,4 μονάδες και είναι σημαντικά υψηλότερη από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

“Ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ για την ευρωζώνη τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση, αλλά εξακολουθεί να δείχνει μέτρια αύξηση ΑΕΠ κατά περίπου 0,3% το τέταρτο τρίμηνο”, σημείωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, προσθέτοντας ότι “η επιχειρηματική αισιοδοξία κινείται με τον χαμηλότερο ρυθμό από τα τέλη του 2014, ενισχύοντας τους κινδύνους για την ανάπτυξη καθώς κινούμαστε προς το 2019”.

Ανάλογη εικόνα εμφάνισε και η μεταποιητική δραστηριότητα, η οποία επίσης επεκτάθηκε με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα που ανακοινώθηκε εχθές, καταδεικνύοντας ότι η εξασθένιση επηρεάζει και τη δεσπόζουσα βιομηχανία υπηρεσιών του μπλοκ.

Ο δείκτης PMI του τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό 25 μηνών, στις 53,4 μονάδες από τις 53,7 μονάδες, καθώς επλήγη από την αδύναμη ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων.

Τα νέα στοιχεία, σύμφωνα με το Reuters, αποτελούν απογοητευτικό μήνυμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σκοπεύει να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του τρέχοντος έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ