Υποχώρηση 1,1% για τη βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο

Πτωτικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο, μετά την αύξηση κατά 2% που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τα προσωρινά και διορθωμένα ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής υποχώρησε κατά 1,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2017, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2017 με το 2016.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,7%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Οκτωβρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2018, παρουσίασε επίσης μείωση κατά 1,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 1,1% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, προήλθε από τη μείωση των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

• Κατά 4,8% του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

• Κατά 1,3% του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: δερμάτων – ειδών υπόδησης, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού.

• Κατά 3,0% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Σημειώνεται ότι θετική μεταβολή κατά 1% εμφάνισε ο Δείκτης Παραγωγής Ηλεκτρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ