Υποτονική η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο

Άνοδο άλλα χαμηλότερη των προσδοκιών κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, καθώς οι προσδοκίες κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου επιβαρύνουν το κλίμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος PMI ενισχύθηκε οριακά τον Αύγουστο, στις 54,4 μονάδες από 54,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο στις 54,5 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης προσδοκιών που μετρά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων βυθίστηκε σε χαμηλό σχεδόν 2 ετών, στις 61,3 μονάδες από 63,1 μονάδες προηγουμένως.

Υποχώρηση κατέγραψε επίσης ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 54,6 μονάδες από τις 55,1 μονάδες τον Ιούλιο, επίπεδο που αποτελεί χαμηλό 21 μηνών.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson, επισημαίνει πάντως ότι τα στοιχεία του Αυγούστου βασίζονται σε πολύ μικρότερο μέγεθος δείγματος, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης, λόγω των διακοπών, και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι δείκτες PMI υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ το τρέχον τρίμηνο θα διαμορφωθεί γύρω στο 0,4%, σε αντιστοιχία με την πρόβλεψη των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ως εκ τούτου, αν και η ανάπτυξη παρέμεινε κάπως υποτονική, εκτιμάται ότι τα στοιχεία του Αυγούστου δεν αναμένεται να ανατρέψουν τα σχέδια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που σκοπεύουν να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ