Το Παρίσι “επιτίθεται” στην Airbnb!

Η συνεχώς αυξανόμενη ανάπτυξη της Airbnb, το έχει καταστήσει πρόβλημα αντίστοιχο της Uber. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αρχές του Παρισιού οι οποίες ξεκίνησαν μια “εκστρατεία” εναντίον της δημοφιλούς πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Οι αξιωματούχοι της πρωτεύουσας της Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσουν πρόστιμα ρεκόρ τα οποία θα απευθύνονται σε όσους μισθώνουν πολλαπλά σπίτια στην δημοφιλή πλατφόρμα, σε αναμονή ενός νέου νόμου για όλη τη Γαλλία η οποία θα καταστήσει την Airbnb υπόλογη για χιλιάδες μη καταχωρημένες μισθώσεις στην πλατφόρμα της. Στην ουσία, το Παρίσι θέλει να κατηγορήσει την ίδια την Airbnb για τις φορολογικές παραβάσεις των ιδιοκτητών που μισθώνουν τα σπίτια τους στην πλατφόρμα της. 

Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό, καθώς η Γαλλία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός στην πλατφόρμα της Airbnb, και το Παρίσι είναι σύμφωνα με πληροφορίες η μεγαλύτερη αγορά της Airbnb στον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ίαν Μπροσάτ, υπεύθυνος για τη στέγαση στο δημαρχείο του Παρισιού, δήλωσε ότι τα πρόστιμα για παράνομες ηλεκτρονικές ενοικιάσεις φτάνουν ήδη στα 1,38 εκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας το σύνολο των προστίμων για όλο το 2017. Όπως είπε ο Μπροσάτ, η παρουσία της Airbnb στην πόλη έχει οδηγήσει τα ενοίκια σε δυσθεώρητα ύψη και μπορεί δυνητικά να μετατρέψει τις οικιστικές κοινότητες σε τουριστικές παγίδες. 

Το Παρίσι είναι ο νεότερος κρίκος σε μια αλυσίδα πόλεων οι οποίες έχουν βάλει στο στόχαστρο την Airbnb, σε μια προσπάθεια τους να περιορίσουν την μη ρυθμιζόμενη μίσθωση σε μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες σε όλο τον κόσμο. Η Βαρκελώνη ετοιμάζει ήδη μια ομάδα επιβολής του νόμου, η οποία θα στελεχωθεί από 100 άτομα και σκοπός της θα είναι να εντοπίσει τα μη καταγεγραμμένα σπίτια που μισθώνονται μέσω της Airbnb, ενώ έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο 600.000 ευρώ στην ίδια την εταιρεία. 

Το Βερολίνο που είχε απαγορεύσει την λειτουργία της Airbnb το 2016, επέτρεψε την επανέναρξη των λειτουργιών της τον περασμένο Μάρτιο με ετήσιο όριο 90 ημερών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αντίστοιχη νομοθεσία πέρασαν και οι αρχές της Νέας Υόρκης στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι μισθώσεις για περιόδους μικρότερες των 30 ημερών, κάτι που οδήγησε την εταιρεία να κινηθεί νομικά εναντίον της πολιτείας.

Το πρόβλημα για την Airbnb απορρέει από τους γαλλικούς κανόνες που απαγορεύουν στους κατοίκους να υπενοικιάζουν την περιουσία τους για περισσότερες από 120 νύχτες το χρόνο και απαιτεί από αυτούς να λάβουν τη γραπτή συγκατάθεση των ιδιοκτητών. Για να ενισχύσει την επιβολή τέτοιων κανόνων, το Δημαρχείο πέρασε ένα μέτρο τον Οκτώβριο του 2016, απαιτώντας από τους ενοικιαστές της Airbnb να εξασφαλίσουν έναν “αριθμό εγγραφής” για κάθε εισηγμένη περιουσία. Η προθεσμία συμμόρφωσης ήταν η 1η Δεκεμβρίου 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ