Τον χαμηλότερο Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας στην ΕΕ έχουν οι ελληνικές τράπεζες

Τον χαμηλότερο Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority – ΕΒΑ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση “EBA REPORT ON LIQUIDITY MEASURES UNDER ARTICLE 509(1) OF THE CRR”, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ο σχετικός δείκτης βρίσκεται κάτω από το 100%, τη στιγμή που ο μέσος όρος του Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας στην ΕΕ βρίσκεται στο 145%.

Από τα στοιχεία της EBA προκύπτει ότι η πλειονότητα των χωρών του μπλοκ εμφανίσει δείκτη LCR μεταξύ 100% και 200%, ενώ υπάρχουν και έξι χώρες όπου ο συγκεκριμένος δείκτης υπερβαίνει το 200%. Πρόκειται για τη Λετονία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία όπου ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας ξεπερνά το 300%, ενώ ακολουθούν η Λιθουανία και η Κύπρος, με σχετικό δείκτη που υπερβαίνει το 250%.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των ελληνικών τραπεζών η ΕΒΑ σημειώνει ότι λόγω της κρίσης χρέους, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα νομισματοποίησαν το μαξιλάρι ρευστότητας LCR, με αποτέλεσμα τα επίπεδα LCR να είναι κατώτερα του ελάχιστου ορίου του 100%.

Σύμφωνα με την EBA, το άρθρο 412 παράγραφος 1 του CRR (και το άρθρο 4 παράγραφος 3 του LCR DR) προβλέπει τη δυνατότητα αποταμίευσης ρευστών περιουσιακών στοιχείων σε περιόδους στρες (που οδηγούν το LCR κάτω του 100%), δεδομένου ότι το LCR διατηρείται στο 100%, αυτές οι περιστάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αδικαιολόγητες αρνητικές επιπτώσεις στο πιστωτικό ίδρυμα και σε άλλους συμμετέχοντες στην αγορά.

Σύμφωνα με το άρθρο 414 της CRR (και το άρθρο 4 παράγραφος 4 του LCR DR), τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να υποβάλλουν σχέδια για την αποκατάσταση της συμμόρφωσης με την απαίτηση LCR.

EBA_LCR_Greece

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ