Συνομιλίες με το ΔΝΤ για νέο πρόγραμμα ξεκίνησε η Ουκρανία

Η Ουκρανία ξεκίνησε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο εν αναμονή δάνειο που θα αντικαταστήσει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας ύψους 17,5 δισ. δολαρίων, δήλωσε η Ιρίνα Λουτσένκο, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, την Παρασκευή.

Το νέο εν αναμονή δάνειο θα μπορούσε να δώσει “ανάσα” στην Ουκρανία που παλεύει να εκπληρώσει κάποιους από τους όρους της υφιστάμενης συμφωνίας με το Ταμείο και παράλληλα πρέπει να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους της, αναφέρει το Reuters.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, το ΔΝΤ και οι δυτικοί εταίροι του έχουν δώσει δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα από τότε που πραγματοποιήθηκε η εξέγερση στην πλατεία Maidan το 2014 και η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, που οδήγησαν την Ουκρανία σε κρίση.

Ωστόσο, το υφιστάμενο πακέτο των 17,5 δισ. δολαρίων που έχει λάβει από το ΔΝΤ το Κίεβο, έχει επί της ουσίας “παγώσει” από τον Απρίλιο του 2017, λόγω της επιβράδυνσης των απαιτούμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των προσπαθειών αντιμετώπισης της εδραιωμένης διαφθοράς στη χώρα. Το Κίεβο έχει λάβει μόνο τα 8,7 δισ. δολάρια που διατέθηκαν αρχικά στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξημένες πληρωμές χρέους το διάστημα 2018-2020.

Η Λουτσένκο δεν αναφέρθηκε στους όρους της νέας συμφωνίας με το Ταμείο ή πότε αυτή θα ξεκινήσει, ούτε απάντησε εάν η κυβέρνηση θα συμφωνούσε να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που αποτελεί βασικό “εμπόδιο” στην τρέχουσα συμφωνία, ωστόσο τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν ένα θετικό μήνυμα.

“Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ εκτίμησε τις μεταρρυθμίσεις, τον ρυθμό υλοποίησης, τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήσαμε στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και είναι έτοιμοι να μας παρέχουν ένα άλλο πρόγραμμα”, ανέφερε στο περιθώριο της Διάσκεψης της Γιάλτας στο Κίεβο.

Σημειώνεται ότι ένα από τα επίμαχα θέματα μεταξύ του ΔΝΤ και του Κιέβου, αφορά στην πρόταση του Ταμείου να αυξήσει η Ουκρανία τις τιμές του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, οι οποίες διατηρηθεί τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, το 2016 συμφώνησε να αυξήσει τις τιμές, αλλά το σχέδιο στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ