Στο 1,8% υποχώρησε η ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2018

Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, όπου επιβεβαίωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το μπλοκ επεκτάθηκε μόλις κατά 0,2%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, το ΑΕΠ της ευρωζώνης ενισχύθηκε το προηγούμενο έτος κατά 1,8%, ενώ στο σύνολο της ΕΕ των 28 καταγράφηκε άνοδος 1,9%, έναντι ανάπτυξης 2,4% που επετεύχθη το 2017 τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, η ευρωζώνη “έτρεξε” με μόλις 0,2%, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση της Eurostat, οριακά υψηλότερα από την άνοδο κατά 0,1% που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ ενισχύθηκε κατά 1,1%, έναντι ετήσιας ανόδου 1,6% το τρίτο τρίμηνο.

Στην Ευρώπη των 28, το ΑΕΠ ενισχύθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2018 κατά 0,3%, όπως και τους προηγούμενους τρεις μήνες, με την ανάπτυξη σε ετήσια βάση να υπολογίζεται στο 1,4% έναντι ετήσιας ανόδου 1,8% το τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στήριξαν οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και η κατανάλωση. Ειδικότερα, η κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 0,2%, οι επενδύσεις κατά 0,6%, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 0,9%.

Μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης, επιβράδυνση εμφάνισαν μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία, κατά 0,1% έκαστη, το ΑΕΠ της Γερμανίας παρέμεινε στάσιμο, ενώ τη μεγαλύτερη ανάπτυξης εμφάνισε η Εσθονία (2,2%), ακολουθούμενη από τη Λιουανία (1,3%), τη Λετονία και τη Σουηδία (1,2% έκαστη).

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης, κυρίως το δεύτερο μισό του 2018, γεγονός που οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα λάβει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ