Στο 1,6% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

Επιβράδυνση σε σύγκριση με τον Νοέμβριο εμφάνισε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα του 2018, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του μπλοκ που μοιράζονται το ευρώ ενισχύθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 1,6%, σε ετήσια βάση, με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν κατέγραψαν άνοδο 1,9%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος, όπως αναμενόταν.

Ο δομικός πληθωρισμός, τον οποίο παρακολουθεί προσεκτικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αποφάσεις της, και ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους ευμετάβλητους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 1,1%, ευθυγραμμιζόμενος με τις αρχικές προβλέψεις της Eurostat.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, η επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται στον χαμηλότερο ρυθμό ανόδου των τιμών ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,4% τον Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 9,1% τον Νοέμβριο. Σε μηνιαία βάση οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν κατά 3,2%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, περιορίζουν τις πιθανότητες η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων φέτος, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει θέσει ως στόχο τη διατήρηση των τιμών καταναλωτή κάτω αλλά κοντά στο 2%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ