Στο “μάτι” των αρχών των ΗΠΑ το Facebook

Τα προβλήματα για το Facebook δεν σταματάνε καθώς μετά τις αποκαλύψεις ότι η Cambridge Analytica μάζευε προσωπικά δεδομένα των χρηστών του κοινωνικού δικτύου, και τις επερχόμενες διώξεις από Ευρωπαϊκή Ένωση η μετοχή του έπεσε χθες κατά 7%. 

Σήμερα σειρά πήρε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με το Bloomberg ξεκίνησε έρευνα κατά του Facebook για τη χρήση προσωπικών δεδομένων.  Η Cambridge Analytica, αυτό που έκανε και έβαλε το Facebook σε μπελάδες, ήταν να εκμεταλλευτεί μια από τις πιο παλιές πολιτικές απορρήτου του ίδιου του Faebook, η οποία ήταν σε ισχύ από το 2007 έως το 2015, που επέτρεπε σε χρήστες αλλά το κυριότερο, εταιρείες, να δημιουργούν εφαρμογές πάνω από την πλατφόρμα του Facebook (βλ. Farmville). Οι χρήστες, για να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εφαρμογές το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να δώσουν πρόσβαση στην εφαρμογή στα στοιχεία τους και μερικές φορές και σε ορισμένα από τα δεδομένα των φίλων τους στο facebook. 

Στη συνέχεια τα χρησιμοποίησε για να στοχεύσει Αμερικανούς ψηφοφόρους (και ενδεχομένως και άλλους) με διαφημίσεις που είχαν σκοπό να επηρεάσουν την ψήφο τους.

Σαν να μην έφταναν οι έρευνες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το Facebook είδε σήμερα τις μετοχές του να υποχωρούν κι άλλο, χάνοντας επιπλέον 2,5% φτάνοντας στα 167 δολάρια. 

Ο εξαναγκασμός των εταιρειών που διαχειρίζονται τόσο μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων να περιορίσουν ή ακόμα και να σταματήσουν την εκμετάλλευση των δεδομένων αυτών για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς, σημαίνει μεγάλο χτύπημα στα έσοδα τους και κατά συνέπεια στην αξία τους. Και αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στους επενδυτές τους, όπως φαίνεται από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ