Σε χαμηλό 4 ετών έμεινε η ανάπτυξη της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο 2018

Με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών έτρεξε η οικονομία της ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2018, καθώς η ανάπτυξη στη Γερμανία, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, “πάγωσε” και η Ιταλία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία του μπλοκ, πέρασε σε ύφεση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια βάση, επιβραδύνοντας από το 1,6% σε επίπεδο έτους που καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία ευθυγραμμίστηκαν με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat αλλά και με τις προβλέψεις της αγοράς. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η άνοδος κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, είναι αντίστοιχη με τον ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφηκε και το τρίτο τρίμηνο του έτους, ο οποίος ήταν και ο χαμηλότερος από το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η Eurostat, η απασχόληση στην ευρωζώνη κινήθηκε ανοδικά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας άνοδο 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ ήταν κατά 1,2% υψηλότερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ