Σε χαμηλό 18 μηνών ο τελικός PMI της ευρωζώνης τον Μάιο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IΗS Markit για τον τελικό σύνθεση PMI που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI, που θεωρείται καλός δείκτης για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών, στις 54,1 μονάδες τον Μάιο από τις 55,1 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, παραμένοντας όμως πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, σύμφωνα με το Reuters. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ήταν σε συμφωνία με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IΗS Markit.

Παράλληλα, εξασθένισε ο ρυθμός ανάπτυξης των νέων παραγγελιών, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών κινήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό και ο ρυθμός προσλήψεων επιβραδύνθηκε. Αυτό σημαίνει ότι η αισιοδοξία των επιχειρήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016, με τον δείκτη μελλοντικής παραγωγής να υποχωρεί στις 63,7 μονάδες από τις 65,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Πτωτικά κινήθηκε επίσης ο κλάδος των υπηρεσιών στο σύνολο της ευρωζώνης, με τον δείκτη PMI των υπηρεσιών να υποχωρεί στις 53,8 μονάδες από τις 54,7 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο σημείο όπου έχει βρεθεί από την αρχή του 2017.

Ανάλογη εικόνα εμφάνισε και η ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 53,5 μονάδες, που είναι χαμηλό 17 μηνών, από τις 54,6 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ