Σε χαμηλό τεσσάρων ετών η μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Οριακή ήταν η ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα σχεδόν έξι χρόνια.

Ο τελικός δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης της IHS Markit υποχώρησε τον Ιανουάριο για έκτο μήνα, πέφτοντας στις 50,5 μονάδες από τις 51,4 μονάδες του Δεκεμβρίου, ελαφρώς υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Νοέμβριο του 2014, ενώ ο δείκτης που μετράει την παραγωγή υποχώρησε επίσης, στις 50,5 μονάδες από τις 51 μονάδες προηγουμένως, που αποτελεί χαμηλό πεντέμισι ετών.

Οι διαδηλώσεις στη Γαλλία, η πολιτική αβεβαιότητα και ο αυξημένος εμπορικός προστατευτισμός είναι παράγοντες που επικαλούνται τα στελέχη των εταιρειών για την επιβράδυνση, σύμφωνα με την IHS Markit.

“Ο δείκτης PMI του Ιανουαρίου αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ότι ο μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε ύφεση και θα επιβαρύνει την οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο”, δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. “Οι ανησυχητικές, πιο αδύναμες από τις αναμενόμενες πωλήσεις, η αύξηση των αποθεμάτων… υποδηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους ερχόμενους μήνες, εκτός και αν η ζήτηση αναζωογονηθεί”, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ